Kultna “Pjaca” na Vilusima, vlasnika Veselina P. Bulajića, bila je domaćin izložbe crteža umjetnika Krsta M. Andrijaševića, a istovremeno i mjesto okupljanja i druženja sa čuvenim umjetnicima, slikarima, vajarima, karikaturistima, novinarima i istoričarima umjetnosti.
Izložbu koja se sastoji od 16 crteža svečano je otvorila Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti koja je nagovijestila da će posjetioci narednih 10 dana imati priliku da uživaju u Andrijaševićevim radovima u neformalnom prostoru Krstovog rodnog kraja, prenosi Dan
“Ova mala izložba jeste mala, ali vrlo značajna, jer je ovo prva Krstova izložba na Vilusima. Izložba je neka vrsta duga umjetnika prema rodnom kraju i zbog toga je odabrao radove za koje smatra da ga mogu dobro predstaviti u ovakvom ambijentu. Ovdje vidimo i crteže koje je Krsto predstavio u Narodnom muzeju 2000. godine na Cetinju, a u pitanju su “Lica ogledala” i “Parovi”. Tu je još jedan nedavni crtež koji se nalazi na posebnom mjestu i posvećen je umjetnikovoj simpatiji iz osnovne škole, a samim tim djetinjstvu, doživljajima koje je umjetnik tada gajio”, kazala je Karadžić, ističući da Andrijaševića zanimaju suštinska stanja čovjeka – smrt, ljubav, tragedija, drama i sl.
Andrijašević je dosad održao veliki broj samostalnih izložbi, retrospektivnu izložbu u Centru savremene umjetnosti, istu takvu i u Novom Sadu u Muzeju savremenih umjetnosti, a dobitnik je i značajnog broja nagrada, među kojima je i Trinaestojulska nagrada, koja mu je donijela status nacionalnog umjetnika.
Andrijašević je ovom prilikom kazao da je na Vilusima doživio najljepše dane svog života, i zato je htio da Vilusima pokloni nakratko malo ljepote, dodajući da mu je drago što je uspio to da ostvari.
“Naša generacija 1948. godište je bila najbrojnija, bilo je 46 učenika u jednom razredu i jedinstven je slučaj da su tada napravljena dva odjeljenja”, prisjetio se Andrijašević.
Umjetnik Ilija Burić, jedan od posjetilaca kazao je da se radi o rijetkom i izuzetnom događaju koji je okupio veliki broj prijatelja i poznanika.
“Ovo je neobična izložba, a dosad nisam bio svjedok da je neko od Vilušana napravio izložbu u svom rodnom mjestu. Tužno je što su ova mjesta opustjela, i zato je značajno što se ovo mjesto na ovaj način oživjelo. To je moj prijatelj, ne bih da budem pristrasan, ali dobijene nagrade dovoljno govore o njegovom stvaralaštvu”, kazao je Burić.
Izvor: Dan