vatrogasci Nikšić i Krivokapić

Crna Gora mora biti bolje pripremljena za požare, sa jakom koordinacijom na nivou države, poručio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić. Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, obišao danas Službu zaštite i spašavanja Nikšić, kako bi pružio podršku i odao priznanje vatrogascima, koji se danima bore sa vatrenom stihijom u tom gradu.

On je zahvalio vatrogasnoj jedinici tog grada, koja brižno, savjesno i profesionalno pokušava da riješi probleme u najvećoj crnogorskoj opštini.

“Taj ogromni prostor nije lako pokriti sa ljudstvom koje imate i opremom koja je na raspolaganju. Ovo je još jedna neuređena oblast koju bi trebalo sistemski urediti i zakonski definisati”, poručio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, u današnjem vremenu treba sve modernizovati i preduprijediti mnoge aktivnosti.

“Pokazuje se da ako nemate preventivno djelovanje, onda djelujete korektivno, a korektivno je uvijek sa određenim posljedicama”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je u ovom trenutku najvažnije da nema ljudskih žrtava, i da su posljedice koje se odnose na životnu sredinu dugoročne.

“Zabrinjava me činjenica da nije stvoren jak informacioni sistem koji brzo reaguje, koji nam ukazuje na potencijalne mogućnosti, gdje se mogu desiti požari, a najveći dio je upravo rezultat ljudskog djelovanja”, naveo je Krivokapić.

Kako je kazao, prema predviđanjima određenih naučnika koji prate klimatske promjene, broj ovakvih slučajeva vjerovatno će biti veći iz godine u godinu.

“Da bi bili spremni, moramo se bolje organizovati, pripremiti, planirati, i naravno mora da postoji jaka koordinacija na nivou države”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da modalitet koji trenutno postoji možda treba preispitati i naći najbolje rješenje koje će biti u funkciji brzine odgovora i dobrih rezultata.

 

Izvor: Mina