Vladika Joanikije

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da će narednih dana imati najoptimalniju odluku o najavljenom ustoličenju mitroplita crnogorsko-primorskog Joanikija, a koja treba da bude u korist svih građana.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da je u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji dobro organizvati ustoličenje mitropolita Joanikija, on je kazao da je taj čin dobio nepoželjne tendencije, iako se radi o jednom od većih događaja u Crnoj Gori bez obzira kako ga ko doživljavao.

„Postoje tri rizika, bezbjednosti, epidemiološki i, kao i potencijalna iznenađenja na koje čovjek ne može da računa, što je specifičnost Crne Gore, jer se ne može sve obuhvatiti procjenom rizika“, rekao je Krivokapić tokom radne posjete Nikšiću.

On je kazao da su od Instituta za javno zdravlje dobili interesantan stav da bi na dan ustoličenja 4. i 5. septembra, kako predviđaju, moglo biti hiljadu zaraženih od korona virusa dnevno.

„To je zabrinjavajuća brojka za sve nas, jer nikada nijesmo imali toliki broj zaraženih na dnevnom nivou. Zabrinjavajuće je što bi broj bolničkih pacijenata trebao da bude više od 300 što ograničava mogućnosti zdravstvenog sistema Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, čudna je mogućnost da na skup mogu doći građani sa digitalnim sertifikatom, što je novina da se na otvorenom prostoru tako nešto uvodi i logično je zapitati za šta je to potrebno kada se ne može kontrolisati ulaz.

„Mora se voditi računa da se ne ugrozi zdravlje ni jednog pojedinca, kao i da se ispoštuje Ustavna obaveza da je pravo vjeroispovijesti zagarantovano svima i da je ustoličenje mitropolita već duže planirano. Ako budu određeni prostori protiv ustiličenje treba da budu isti kao za sve ostale“, rekao je Krivokapić.

Govoreći o epidemiološkim mjerama, on je kazao da će se Vlada ubuduće sastajati sedmično i podsjetio da je u proteklom periodu bila potpuna otvorenost prema regionu.

„Sada i dalje držimo otvorene granice za region, ali smo zatvoreni prema drugim državama. Mislim da će to biti promijenjeno već na sledećoj sjednici, jer se nalazimo u narandžastoj zoni“, rekao je Krivokapić i dodao da vakcinisani rjeđe završavaju u bolnici.

Krivokapić je, na pitanje da li će ustoličenje biti u Podgorici ili na Cetinju, s obzirom na jutrošnju izjavu predsjednika Skupštinskog odbora za bezbjednost Milana Kneževića da će se u narednim danima odlučiti o tome i da bi odluku trebao da donosi i Savjet čiji je član i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, kazao da ga takve izjave iznenađuju.

„Pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, ni Savjeta za bezbjednost, već isključivo i samo mitropolita i mitropolije crnogorsko – primorske. Za mene je iznenađenje saznanje da neko drugi može da mijenja mjesto i vrijeme“, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da se čini da su neki krenuli u neke tokove koji nijesu za demokratiju baš prepoznatljivi, zbog divne slobode koja je dobijena promjenom vlasti.

„To znači da nemate tolerancije, ni razumijevanja za druge, kao ni zajedništva kao vrijednosti koju dijelimo. U Crnoj Gori se sve mora dešavati bez nasilja i to nije njen problem već onih koji žele da još jednom nedemokratskim sredstvima povrate vlast“, rekao je Krivokapić.

U to su, kako je ocijenio, uključene i organizovane kriminalne grupe kojima su “pipci sada jednim dijelim uskraćeni”. Krivokapić je ukazao da treba voditi računa šta se “iza toga svega valja”, nezadovoljstvo onih koji su izgubili vlast, a možda i nekih drugih koji nijesu uspjeli da u novoj vlasti ostvare ono što su naumili.

„Ta dva nezadovoljstva se prelamaju kroz taj divni čin koji treba da bude radost svih nas i ponekad me čudi što vjerskipoglavari drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori ne reaguju onako kako b trebali, da iskažu svoj stav po ovom pitanju. Dešavala su se ustoličenja i biskupa i nadbiskupa, pa to nije predstavljalo problem“, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da treba da se okrene radu, novim investicijama, a ne da se traži nešto što nas razdovaja, jer u tom slučaju nikada neće doći do pomirenja koje je neophodno cijeloj Crnoj Gori.

„Zabrinjava što su svima, počev od mene, usta puta Evropske unije(EU) a kada treba da se nešto uradi svi se spotaknemo. Zašto bi neko ustoličenje pretvaralo taj događaj u antidemokratski pristup“, zapitao je Krivokapić.

On je pozvao da se dozvoli Crkvi da radi svoj posao i kazao da se zna šta je mjera odnosa kanonske Crkve i građana, i vjerujućih koji treba da imaju pravo da ispoštuju svog mitropoita. Krivokapić je ocijenio da se boluju dječije bolesti koje će se preboljeti i kazao da on nikoga nije dijelio, jer nema nikog u Crnoj Gori koga ne voli. On je pozvao sve da poštuju jedni druge, jer je to preduslov pomirenja.
Upitan kako komentariše pokrenuti izviđaj protiv ministra Ratka Mitrovića i što Tužilaštvo ne reaguje uprkos brojnim pozivima MANS-a u slučaju Marka Carevića, Krivokapić je rekao da nikoga ne štiti, niti će to raditi.

„Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, be obzira je li ministar ili premijer ili predjsednik neke lokalne uprave. To mora da bude mjera da nekažnjivost više ne postoji, a koja je plod zatečenog stanja“, rekao je Krivokapić.

Izvor: MINA