Održana je konferencija za medije Ministarstva zdravlja (MZD), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje (IJZ) na kojoj je predstavljena trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori, izazvana pandemijom koronavirusa.

 

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je danas da se uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odlaže do definitvnog izjašnjenja Ministarstva pravde.

 

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić rekao je da u pitanju afirmacija ljudskih prava i sloboda, te da je potrebna međuresorska saradnja.

 

“Nacionalne digitalne kovid potvrde biće validne šest mjeseci nakon druge doze odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da doboju svoju treću doze vakcine”, rekla je Borovinić Bojović.

 

Po njenim riječima, osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna kovid potvrda, je uslov za ulazak i u: dječije igraonice (jedna osoba na osam metara kvadratnih, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale

 

“Zabrana novogodišnjih koncerata, podsjećamo, donešena je ranije. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi. Dozvoljen je rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja. Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu. Predlog je i da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera”, rekla je Borovinić Bojović.