Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je građanima Nikšića i Crne Gore 13. jul – Dan državnosti. Nakon polaganja vijenca na Vučjem dolu, on je rekao da ni 13. jula 1878. ne bi bilo da nije bilo bitke na Vučjem dolu.On je rekao da bi svi trebalo da afirmišemo one stvari oko kojih nema dvojbe, te da je 13. jul datum koji svi treba da slavimo i obilježavamo.

 

“Duh ratnika sa Vučjeg dola bio je i u onim ljudima koji su ustali 13. jula 1941. protiv okupatora, nakon 12. jula i Petrovdanske skupštine, na kojoj je fašistička Italija željela da uspostavi satelitsku nezavisnu državu Crnu Goru”, rekao je Kovačević.

 

Kaže da je naš narod to odbio gotovo jednoglasno, i bio je opštenarodni ustanak.

 

“Kad već obilježavamo ovaj datum, red je da pomenemo nepravedno zapostavljenu ličnost u svim godinama, to je princ Mihailo Petrovića Njegoša, koji je 12. jula 1941. odbio da ponese krunu Kraljevine Crne Gore koja bi se opet formirala pod patronatom fašističke Italije. To nije bio lak čin, ali je bio hrabar čin”, rekao je Kovačević.

 

On je rekao da je Opština odlučila da afirmiše datume koji spajaju građane, a 13. jul je jedan od takvih.

 

“Bitka na Vučjem dolu, takođe. Zato smo u susret 13.julu, ispred zgrade Opštine Nikšić, postavili vučedolski barjak krstaš, sa inicijalima Kralja Nikole. Oko onih stvari oko kojih nema dvojbe, njih treba da afirmišemo, a sa kojeg god političko-ideološkog pola u Crnoj Gori danas posmatrali stvari, 13. jul je datum iznad svega toga i koji svi zajedno treba da slavimo i obilježavamo”, poručio je Kovačević.http://www.rtcg.me/upload/media/2021/7/13/1150333/Moj%20film%202_x264.mp4

Izvor: RTCG