Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević otvarajući Šestu smotru Saveza izviđača Crne Gore, čiji je generalni pokrovitelj Opština Nikšić, poručio je da je zadovoljstvo vidjeti da izviđački pokret kreira prave sadržaje za djecu i mlade kako u Nikšiću, tako i u cijeloj Crnoj Gori. 

 

„U Nikšiću postoje tri aktivne izviđačke jedinice, a samostalna izviđačka četa „Tibor“ napravila je i svoj omladinski centar. Lokalna uprava je imala sluha za potrebe izviđača i prepoznala je sve njihove aktivnosti, koje ukazuju na posvećen rad onih koji se bave ovom djelatnošću. S toga smo više nego sigurni da je projekat izgradnje kampa na Grahovu, ali i sama smotra izviđača dobra i korisna za sve nas, a posebno za djecu i mlade . To što smo podržali ovaj projekat, govori o našoj odgovornosti i pokazuje spremnost lokalnog rukovodstva da brine o svim sferama društva i svakom građaninu Nikšića, stvarajući što bolje uslove za život, ali i veće mogućnosti djeci i omladini za nove sadržaje – za nove oblike učenja i istraživanja putem zabave i razonode. Opština podrškom izviđačima želi da doprinese razvoju demokratskih i drugarskih odnosa među mladima, jer izviđači ne poznaju niti priznaju nacionalne, vjerske, rasne i druge razlike“, istakao je predsjednik.

 

Predsjednik Kovačević je istakao da mu je drago što je prvi predsjednik Opštine Nikšić koji je postavio temelje jedne nove priče na Grahovu, budući da Savez izviđača, otkako postoji – već 66. godina, nije imao svoj nacionalni kamp.

 

„Kada sam ranije obilazio ovaj prostor, ovdje je bio neuređen teren, nije bilo vode, rasvjete ni električne energije, a danas smo ponosni i radosni što ovo mjesto izgleda ovako i što smo ga uredili po svim standardima. U narednom periodu planirana je izgradnja omladinskog centra, ali i za tu, kao i za druge aktivnosti i planove Saveza izviđača, Opština Nikšić će u granicama svojih mogućnosti izaći u susret“, zaključio je predsjednik.

 

Prisutne je pozdravio i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković koji je tom prilikom istakao zadovoljstvo što se jedna ovakva reprezentativna manifestacija, koja okuplja oko 2 000 učesnika sa svih meridijana, održava na Grahovu, u našem Nikšiću.

 

„Iskreno se radujem Smotri izviđača, duboko svjestan značaja koje ovakvi događaji imaju i u tajnom povezivanju pripadnika različitih vjera i nacija, izgrađivanju kvalitetnih veza i prijateljstava, sticanju novih i korisnih znanja i vještina – kao zaloga za izgradnju bolje i izvjesnije budućnosti za sve. Lokalna uprava će uvijek bezrezervno podržati ovakve manifestacije, koje sabiraju, vaspitavaju i obrazuju mlade ljude, a ujedno nama samima, regionu, ali i čitavom svijetu otkrivaju turističke i mnoge druge potencijale grahovskog kraja, Nikšića i Crne Gore“, zaključio je predsjednik SO Vuković.