Korona značajno uticala na mentalno zdravlje Nikšićana

U poslednje godinu dana životi svih nas su se drastično promijenili. Sve ono što je predstavljalo svakodnevnicu sada je ono o čemu samo maštamo. Druženje, kućne posjete rodbine, izlasci, topli zagrljaji… Lišeni smo upravo onoga što nas čini “živima”. Najviše od svega Nikšićani žude za životom bez straha. Odgovarajući na naša pitanja nijesu krili da je za njih ovaj period izrazito stresan i ispunjen strepnjom, te da su zabrinuti i za mentalno zdravlje.

Psiha najviše strada u situacijama kao što je ova u kojoj se nalazimo.
„Mnogo je teško ostati psihički zdrav u ovoj situaciji. Odavno ne znamo za normalan život“, rekla je sugrađanka Aleksandra.
Monotonija, karantin i nedostatak kontakata za mnoge postaje teret.
„Postaje nepodnošljivo. Otuđili smo se jedni od drugih. Nema druženja, događaja, izalazaka. Svaki dan je kopija prethodnog“, kazao je naš sugrađanin Andrija.
Život u strahu je naš svakodnevni život i to je najbolnija istina za sve nas.
„Strah je postao naša svakodnevnica, što nikako nije dobro za psihu. Treba da se trudimo da ovo vrijeme posvetimo kvalitetnim stvarima. Treba da čitamo dobre knjige, gledamo filmove i rekreiramo se. Manite se društvenih mreža, čuvajte psihu u ovim teškim vremenima“, rekao nam je Miloš.
Anđela ističe: „Ne pamtim da sam se u skorije vrijeme sastala sa bilo kim od članova uže rodbine. To je jako bolna činjenica. Dani prolaze mi se otuđujemo od najbližih, tako i život prođe a da na primjetimo. Tužno je stanje u kome smo. Psiha najviše strada“
Ima i onih koji se „ne daju tako lako“. Pozitivno razmišljanje i jaka psiha su od izuzetnog značaja.
„Borim se, svaki dan za mene je borba da ne upadnem u depresivno stanje. Moramo biti jaki“, kaže Jovana.
Ima i onih kojima je očajanje nepoznanica.
„Koronu sam u startu prihvatila kao iskušenje. Nijesam dozvolila da me obuzme strah i očajanje.“, kazala nam je Vanja.
Vailisa je svjesna koliko je trenutna situacija prijetnja za njene najbliže, pa kako kaže, ne očajava sve dok su oni zdravi.
„Svjesna sam koliko je ozbiljna situacija u kojoj se nalazimo. Najviše me zabrinjava to što su životi mojih najbližih u opasnosti. Sve dok su moji voljeni dobro ja ne očajavam. Aktivnosti koje su ispunjavale moj dan zamijenila sam novim podjednako zanimljivim. Svakako jedva čekam da se život vrati u normalu ali do tada moramo biti strpljivi. Svako vrijeme ima svje izazove, rekla bih da je ovo izazov našeg vremena koji moramo savladati što bolje“.