Ove nedjelje je u Plužinama otpočela akcija „Čitač‟ koja ima za cilj da podstakne vlasnike pasa na teritoriji opštine da propisno identifikuju svoje pse i sankcioniše one koji se ogluše da to urade i nakon upozorenja komunalne policije. Tim Korina Animals je uručio dva čitača čipova komunalnom inspektoru Nikoli Cicmilu koji je zahvalio na ovoj donaciji i poručio da je donacija čitača plod saradnje Opštine Plužine i Udruženja Korina i da se nada da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja.

„Posebno smo ponosni jer smo prva lokalna samouprava u Crnoj Gori koja je sprovela jednu ovakvu akciju, a posjedovanje čitača u značajnoj mjeri će olakšati održavanje komunalnog reda na teritoriji opštine Plužine‟, rekao je on.

Na terenu su se komunalni policajci upoznali sa načinom rukovanja čitačem, a provjerom vlasničkih pasa ustanovljeno je da većina pasa nije čipovana, uključujući i pse koji se koriste za lov. Vlasnicima ovih životinja će biti uručen zapisnik o komunalnom nadzoru u kome su konstatovane nepravilnosti i određen rok u kojem vlasnici moraju propisno obilježiti svoje pse kod veterinara po svom izboru. U slučaju da to ne urade, komunalna policija će nakon isteka određenog roka vlasnike pasa sankcionisati novčanom kaznom putem prekršajnih naloga (novčana kazna) ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

U Crnoj Gori je od septembra 2019. godine u funkciji centralni registar pasa što znači da ako napustite ili izgubite psa na jednom kraju zemlje, njegovi podaci se mogu očitati u veterinarskoj ambulanti na drugom kraju zemlje ukoliko pas završi tamo i obrnuto. Ovo osigurava da niko ko namjerno napusti psa ne prođe nekažnjeno, kao i da niko ne može prisvojiti tuđeg psa a da to ne bude otkriveno. Trenutno lokalne samouprave nemaju pristup ovoj bazi, ali ga mogu imati u saradnji sa veterinarskim službama u svojim opštinama.

Tim Korina Animals je sproveo prvo brojanje pasa u Plužinama u septembru 2020. godine, i od tada prati situaciju u vezi sa psima koji žive na ulici. Tokom prvog utvrđivanja brojnosti, broj bezdomnih pasa je bio sedam. Tri mjeseca nakon toga došlo je do oscilacija u tom broju, zbog sumnje na trovanje u centru grada, tako da je taj broj smanjen na pet. Svi polno zreli psi su bili kastrirani, vakcinisani protiv bjesnila i očišćeni od parazita.

Od svih pasa koji su prošli kroz naš program i vraćeni na svoju lokaciju, svakom se prije ili kasnije izgubio trag, a trovanja uličnih i vlasničkih pasa se dešavaju i dalje. Počinioci i dalje nisu pronađeni, zbog toga je neophodno smanjiti broj pasa koji borave na ulicama Plužina humanim metodama, kao što je kontrola mikročipovanja i sankcionisanje neodgovornih vlasnika, uključujući i lovce.

Odjeljenje za inspekcijske poslove opštine Plužine, komunalna policija i Udruženje Korina – tim Korina Animals će uz podršku Opštine Plužine kroz projekat #OPS2021 (Odgovornost prije svega) nastaviti sa ovim aktivnostima do kraja godine, u sklopu kojih je planirano subvencionisanje određenog broja sterilizacija i vakcina na bjesnilo kako bi se olakšalo izdavanje pasoša za pse.