Naučno tehnološki park Crne Gore, uz podršku Ministarstva nauke, razvija osam novih inovativnih biznis ideja kroz prvi predakceleracijski program u Crnoj Gori “BoostMeUp”.

Cilj ovog programa je da mladim ljudima i razvojnim timovima omogući da svoju ideju, uz finansijsku pomoć u iznosu od 4 500 eura, nefinansijsku podršku mentora i korišćenje infrastrukturnih segmenata, dovedu do nacionalnog, regionalnog i globalnog tržišta.

U nastavku ovog programa, IPC Tehnopolis će biti domaćin za preko 40 ljudi u periodu od 22. do 24. juna, kako bi tokom radionica sa mentorima nastavili da intenzivno rade na razvoju svojih ideja.

Dio mentora, Maja Miljević (BiH), Nenad Novović (CG), Darko Ivanović (CG), Tanja Senekovič (SLO) i Petra Karanikić (HR) će sa timovima raditi u IPC Tehnopolis kroz individualne i grupne radionice, prezentacije, konsultacije i savjete i na taj način unapređivati znanja i vještine timova. Usled nemogućnosti da prisustvuju zbog trenutnih ograničenja nastalih kao posljedica korona virusa, mentori Vladimir Nedović (NL) i Đorđe Ćelić (SRB) su spriječeni da dođu, ali je za njih obezbijeđeno da radionice održe korišćenjem digitalnih tehnologija, odnosno putem online platformi.

Timovi koji su dio BoostMeUp programa: Orhis, Flourish, Seljak.me, Sunrocket Solar Cooker, Solar Villager, Zahn265, Innat i Partour svoje ideje razvijaju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, ekologije, ICT-ja i usmjerene su u pravcu digitalizacije društva u strateški ključnim oblastima definisanim S3 strategijom pametne specijalizacije Crne Gore.

Oblasti u kojima će timovi dobijati neophodna znanja definisane su kroz sedam modula: razvoj i validacija biznis ideje, razvoj proizvoda, usluga i tržišta, upravljanje biznis projektom, marketing, istraživanje i analiza tržišta, pitching vještine tj. vještine prezentovanja, finansijski menadžment i zaštita intelektualne svojine.

Izvor: Analitika