Mladi Niksica

U okviru Dana mađarske kulture u Crnoj Gori, koji se održavaju od 12-16. decembra, u utorak, 13. decembra u Nikšićkom pozorištu biće održan koncert mađarske etno grupe “Ágnes Herczku I Bend”.

Organizator ovog događaja je Ambasada Mađarske u Crnoj Gori i JU Nikšićko pozorište. Koncert počinje u 18:30 sati, cijena ulaznice je 3 eura, a sav prihod od prodatih ulaznica ide u dobrotvorne svrhe.
Ágnes Herczku – koja je pored ostalih prestižnih priznanja, nedavno dobila odlikovanje Ferenca Liszta –i Nikola Parov su nezaobilazne ličnosti mađarske narodne muzike, ali takođe i svjetske muzičke scene. U njihovom repertoaru se pored najnovijeg CD-a Bandázom(Družim se) i tradicionalnog albuma pod naslovom Nosim vatru, nalaze brojne sopstvene pjesme, ali i obrade svjetski poznatih djela. Na koncertu će Ágnes Herczku i Nikolu Parova pratiti četiri izvrsna folk muzičara.
Album Bandázom (Družim se) dva mjeseca se nalazio na najprestižnijoj top listi svjetske muzike Word music charts Europe, koju svaki mjesec sastavlja 50 muzičkih stručnjaka iz 25 zemalja svijeta. Dva najpoznatija stručna časopisa svjetske muzike, Songlines i Froots su objavila pozitivne kritike o albumu Bandázom (Družim se). Jedna pjesma sa tog albuma se našla na kompilaciji magazina Songlines, a takođe i na kompilaciji WOMEX-a.

Na WOMEX-u, najvećem festivalu i sajmu svjetske muzike, koji je u oktobru 2015. godine održan u Budimpešti, žiri je i koncert grupe Herczku Ágnes i Bend uvrstio u program. Nastup grupe je bio toliko uspješan, da je WOMEX pristao, da se snimak koncerta – odnosno četiri nove pjesme – objavi na posebnom albumu. U junu 2016. godine, album Live at womex se ponovo našao na top listi Word music charts Europe, a i Songlines magazin je ponovo objavio pozitivnu kritiku o njemu.

Ulaznice se mogu kupiti već od danas na biletarnici Nikšićkog pozorišta (Trg Save Kovačevića 5), radnim danima od 08-20 sati, a vikendom od 10-20. Informacije i rezervacije na tel: 040/213-566; 068/461-310.