Milojko Spajic

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila informaciju za kupovinu dva aviona “Embraer 195” za potrebe kompanije To Montenegro u vrijednosti od 21 milion dolara, navedeno je u saopštenju, prenosi Pobjeda.

“Veliki korak ka ponovnom uspostavljanju letova danas. Katastrofalni, stari ugovor o rentiranju aviona između Montenegro erlajnsa i GECAS-a koji je predviđao penale i troškove od 43 miliona dolara zamijenjen je kupoprodajnim kojim će država postati trajni vlasnik dva aviona za 21 miliona dolara” napisao je ministar Milojko Spajić na Tviteru.
Kako objašnjavaju, imajući u vidu da je Vlada osnivač i vlasnik Montenegro erlajnsa, sav teret prijevremenog raskida ugovora morao bi biti isplaćen iz državnog budžeta.
“U tom slučaju, troškovi bi iznosili više od 43 miliona američkih dolara, od čega bi više od 39 miliona moralo biti opredijeljeno za izmirivanje preostalih obaveza iz važećeg ugovora, dok bi advokatski i sudski troškovi dodatno uvećali iznos. Osim toga, država bi izgubila i sva prava na dva vazduhoplova koja su predmet ovog Ugovora o zakupu. Mukotrpnim i direktnim pregovorima, koji su se svakodnevno odvijali tokom prethodnih mjesec dana, ovaj scenario je izbjegnut i budžetska sredstva su sačuvana”, rekli su u Ministarstvu.
Dodaju da je postignut dogovor da, umjesto izmirivanja preostalih obaveza i plaćanja penala zbog prijevremenog raskida ugovora, država od GECAS-a otkupi dva predmetna vazduhoplova po ukupnoj cijeni od 21,78 miliona američkih dolara. Na ovaj način ostvarena je ušteda od više od 43 miliona američkih dolara.
Cilj je, kako su rekli, da svaki problem sa kojim se suoče trajno riješe na način koji će građanima i državi osigurati prosperitet.
“Kupovinom ova dva vazduhoplova smo korak bliže ostvarenju našeg cilja, a to je da To Montenegro postane operativan i da se letovi ponovo uspostave do 1. juna ove godine”, istakli su iz Vlade.