Francuski gradovi i gradići tradicionalno nose poseban duh, ali bez pretjerivanja Kolmar je najbajkovitije mjesto na svijetu.

Kolmar je grad francuske regije Alzas. Smješten u neposrednoj blizini Njemačke i Švajcarske, između istočnog podnožja planinskog masiva Vogezi i rijeke Rajne, Strazbura i Mulhousea, grad svojim posjetiocima nudi uzbudljiv osvrt na 1000 godina evropske istorije. Kolmar je drugi grad sa najmanjim godišnjim količinama padavina u Francuskoj, što ovo područje čini idealnim za proizvodnju cijenjenog alzaškog vina. Kako mu titula prijestonice vina nije dovoljna, Kolmar, sa svojim predivnim trgovima, fontanama i kanalima, nosi nadimak “Mala Venecija” (La Petite Venise).
Religijske i kulturne znamenitosti Kolmara odražavaju osam vjekova germanske i francuske arhitekture, a prilagođavanje njihovog stilskog izraza lokalnim običajima i građevinskim materijalima (ružičasti i žuti pješčenjak, drvene grede) je očigledno.
Obilazeći pješački okrug istorijskog Kolmara, ostaćete zadivljeni neprocjenjivim bogatstvom kulturnog nasleđa grada, koje je izvanredno u svakom pogledu. U starom dijelu grada možete vidjeti vrhunske primjere srednjovjekovne gotičke arhitekture, kao što su crkva Sv.Martin i Dominikanska crkva.
Ovaj grad je rodno mjesto slikara i grafičara Martina Šongauera, čiji se grafički otisci mogu pogledati u Muzeju Unterlinden. U Kolmaru je odrastao i Frederik Bartholdi, koji je je dizajnirao Kip slobode u Njujorku. U njegovu čast, ako vam je Velika jabuka daleko, u Kolmaru stoji replika koju ne možete promašiti.
Nezaobilazna ruta je La Petite Venise, dio grada sa starim ribarskim kolibama i vrbama poređanim uzduž kanala. Taj dio je odlično mjesto da isprobate Francusku kuhinju.