Zasnovan na istinitoj priči o popravnoj školi koja je na Floridi radila preko stotinu godina, zatvorenoj tek 2011. Godine, roman „Momci iz Nikla“ je upečatljiva i potresna pripovestpredstavlja snažan prikaz rasizma i neravnopravnosti, koji su i danas prisutni u Americi i čije se postojanje ignoriše.

Kolson Vajthe autor je djela i dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade, a osim toga jedan je od vodećih američkih savremenih pisaca. Autor je šest romana i nekoliko zbirki eseja. Za svoja književna ostvarenja osvojio je brojne književne nagrade, a za „Podzemnu železnicu“ i „Momke iz Nikla“ dobio je i Pulicerovu nagradu. Živi i stvara u Njujorku.

Vajthedove knjige daju i dobar uvid za ono što se trenutno događa u Americi a što rezultira velikim nemirima.
U ovoj bravurozno napisanoj knjizi koja je usledila za bestselerom „Podzemna železnica“, takođe ovenčanim Pulicerovom nagradom, Kolson Vajthed briljantno dramatizuje još jedan deo američke istorije kroz priču o dva momka poslata po kazni u paklenu popravnu školu na Floridi u doba rasne segregacije.

Iako su roditelji napustili Elvuda Kertisa, baba ga strogo odgaja ne dajući mu da pođe stranputicom, i on se sprema da pođe na lokalni crnački fakultet. Ali crnom momku sa američkog Juga, gde šezdesetih godina još vlada segregacija, dovoljna je jedna nehotična greška da mu uništi budućnost. Elvud je osuđen i poslat u popravnu školu zvanu Niklova akademija.

U stvarnosti, to je groteskna kuća strave gde sadističko osoblje bije i seksualno zlostavlja štićenike, gde korumpirani službenici kradu hranu i potrepštine, i gde momci koji se pobune i odupru nestaju „pozadi“. Zapanjen što se našao u tako strašnom okruženju. Elvud se hvata za zvučnu izjavu Martina Lutera Kinga „Bacajte nas u zatvor, a mi ćemo vas i dalje voleti.“ Njegov drug Tarner misli da je Elvud krajnje naivan, da je svet pokvaren i da ćeš opstati samo ako se snalaziš kako znaš i umeš i kloniš se nevolja.

Napetost koja se rađa iz sukoba Elvudovog idealizma i Tarnerovog skepticizma dovešće do odluke čije će se posledice osećati decenijama posle. Momcima će sudbinu odrediti ono što su preživeli u Niklovoj akademiji.