novi aparat kccgnovi aparat kccg

Klinički centar Crne Gore nabavio je za Kliniku za dermatovenerologiju najsavremeniji aparat za digitalno mapiranje pigmentnih promjena/mladeža kože cijelog tijela. Ukupna vrijednost aprata iznosi oko 50.000 € a sredstva su obezbijeđena iz budžeta KCCG.

Aparat je instaliran u ponedjeljak, 4. septembra, kada je obavljena i edukacija ljekara za rad sa ovim aparatom. Ovim su se stekli uslovi da ljekari mogu odmah da obave pouzdanu dijagnostiku kod naših pacijentata.

“Prednost pregleda ovim aparatom jeste mogućnost sistema da snimi kožu cijelog tijela, kao i ciljani pregled mladeža. Fotografije koje su visoke rezolucije ostaju u folderu pacijenta, što omogućava kasniju uporednu analizu.

Pregled će indikovati dermatolog, a u prvom redu digitalno mapiranje kože cijelog tijela namijenjen je osobama koje pripadaju osjetljivoj ili rizičnoj kategoriji za nastanak karcinoma kože, u prvom redu melanoma. To su osobe koje imaju veliki broj mladeža, preko 50, odnosno 100, ili imaju atipične mladeže, osobe sa velikim kongenitalnim mladežom, zatim koje su imale melanom ili imaju pozitivnu porodičnu anamnezu i pacijenti nakon transplantacije organa koji su na imunosupresivnoj terapiji- navodi se u saopštenju.”, navodi se u saopštenju KCCG
Na ovaj način značajno će se povećati broj detektovanih melanoma u ranom stadijumu bolesti, kada je hirurška ekscizija (uklanjanje) i reekscizija jedina terapija, što će uticati na životni vijek pacijenta i kvalitet života.

“Svim osobama se preporučuje pregled dermatologa jednom godišnje, koji će manuelnim dermoskopom napraviti trijažu i uputiti pacijenta na dalji pregled digitalnim dermoskopom na Kliniku za dermatovenerologiju. Klinika za dermatovenerologiju KCCG primjenjuje najnovije tehnologije u oblasti dermatologije i ovaj aparat je još jedan korak ka pružanju vrhunskih usluga našim pacijentima. Osim toga, nabavka ovog aparata je dokaz o našoj posvećenosti nabavci savremene opreme i kontinuiranom usavršavanju i edukaciji našeg osoblja. Naš tim stručnjaka, koji se sastoji od iskusnih dermatologa, je, kao što sam rekla, odmah edukovan za korišćenje ove nove tehnologije koja će omogućiti pružanje najbolje dijagnostike a samim tim i uspješnog liječenja našim pacijentima- navodi se u saopštenju.”, dodaje se u saopštenju.

Iz ove ustanove smatraju da če ovaj aparat pomoći u dijagnostifikovanju, pa tako i daljem tokz liječenja.
“Naša misija je da pružimo vrhunsku zdravstvenu njegu i ova nabavka je još jedan korak ka ostvarenju tog cilja”, zaključuju iz KCCG.

Izvor: Dan.co.me