Ljiljana Radulović, transplatacija, Hrvatska

Klinički centar Crne Gore KCCG unaprijediće proceduru prijema i pregleda žrtava porodičnog i seksualnog nasilja, dogovoreno je na sastanku direktorice te zdravstvene ustanove Ljiljane Radulović sa predstavnicama Sigurne ženske kuće SŽK, na kom je istakntuo da višedecenijski problem ne može da bude riješen preko noći.

Kako je saopšteno iz KCCG, žrtvama koje su prijavile porodično nasilje biće omogućen što diskretniji pregled uprkos prostornim i drugim ograničenjima u Urgentnom centru u kom su svi pacijenti hitni slučajevi.
“Ipak, ovo je važno imajući na umu da žrtve porodičnog nasilja, osim fizičkog, često trpe i psihičko nasilje i, nažalost, uz to nose neopravdani teret stigme koja je i dalje svojstvena našem društvu”, navode u toj ustanovi.
Osim toga, dodaju, ubuduće će prijemi pacijenatkinja koje prijave da su žrtve seksualnog nasilja biti organizovani direktno na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, a ne, kao do sada, preko Urgentnog centra.
“Na ovaj način će se u cjelosti osigurati da razgovor pacijentkinje i ljekara ostane povjerljiv”, ističu u KCCG.
Da bi se procesi odvijali što efikasnije, direktorica KCCG je odredila i kontakt osobe koje će biti nadležne za komunikaciju sa Sigurnom ženskom kućom.
“Predstavnice SŽK su apsolutno podržale inicijativu i zahvalile na ekspresnom dogovoru i volji da se unaprijedi saradnja i pruži što bolja podrška žrtvama seksualnog i nasilja u porodici”, zaključuju u Kliničkom centru.
Izvor: CDM