Kecojević: Čitanje oplemenjuje

Miloš Kecojević, književnik kaže da čitanje oplemenjuje, da čitanjem unapređujemo znanje, poboljšavamo pamćenje.

“Ako uzmemo Sokratovu misao -“Da knjiga nije hrana nego poslastica” , a nasuprot njemu Dilonovu-“Birajte pisca kako što bi ste izabrali prijatelja”, dolazimo do zaključka da su pisci i knjige poslastica prijateljstvu. Ako imamo to na umu onda je stvar jasna, čitanje oplemenjuje.
Čitanje ima i svojih prednosti. Čitanjem unapređujemo znanje,poboljšavamo pamćenje i koncentraciju,retoričnost i vokabular, razvijamo maštu… Pored umnih stvari čitanje ima i zdrastvenih prednosti; poboljšava san, redukuje stres, širi vidokrug, poboljšava cirkulaciju”, kaže Kecojević.
On dodaje da ako izuzmemo svjetske klasike i velike pisce koji su svakako prijeko potrebno i neizostavno štivo preporuka je iščitavati stvaraoce sa naših prostora. Tu su: Njegoš, Crnjanski, Andrić, Selimović, Ćosić, Pekić, Kiš, Krleža, Ćopić, Drašković, Dučić, Šantić, Dis, Antić …
“Spisak stvaraoca sa ex-ju prostora bi bio dug što govori da je Balkan plodonosno tlo stvaralaštva. Ipak moja preporuka za dan knjige ove godine je Andrićeva “Prokleta avlija””, poručuje on.