kocenje-prstiju-na-rukama

Osjećate trnce ili bol u predjelu dlana, a ne možete da otkrijete zašto se to dešava. Možda vam je pritisnut nerv?

Bez obzira na to da li radite po cijeli dan za računarom, ili vaš svakodnevni posao obuhvata rukovanje mašinama ili alatom, moguće je da će zbog pokreta koje ponavljate vaša slaba tačka biti šaka, piše Mondo.

“Karpalni sindrom predstavlja bolni sindrom, koji se javlja u predjelu dlana, posebno u prva tri prsta. Nastaje zbog pritiska, kompresije, koje se javljaju u karpalnom kanalu. To je anatomska struktura u predjelu šake, koja zatvara karpalni ligament, a ispod njega prolaze tetive savijači prstiju i mišića, i jedan nerv, koji je, u suštini, razlog pojave bola”, objašnjava viši fizioterapeut Branko Vorkapić za Radio-televiziju Srbije.

Zbog toga imamo bolnu senzaciju, koja može biti u vidu trnjenja, bola, bockanja koje se širi u prste, u rame i lakat, navodi doktorka Aleksandra Lukić Tankosić, specijalista fizikalne medicine.

Tegobe su najizraženije tokom noći i rano ujutru. Pacijenti moraju često da ustaju iz kreveta, da protresu šaku, što djelimično oslobađa nerv od pritiska. Češći je kod žena, poslije 40. godine, ali posljednjih godina ugroženi su i mladi.

“Okidači bola su u najvećem broju slučajeva trauma ili hronična izloženost pritisku te regije koju upravo imamo tokom radnog procesa za kompjuterom. Najčešće se za pomoć obraćaju upravo ti pacijenti, ili oni koji dugo sjede ili obavljaju teže fizičke poslove”, dodaje fizioterapeut.

Doktorka Aleksandra Lukić Tankosić preporučuje vježbe istezanja, zatim, predlaže da smanjimo vrijeme provedeno za kompjuterom koliko god je to moguće. Smanjenje stresa, vježbe disanja i vježbe koje pospješuju metabolizam i cirkulaciju takođe, mogu biti od koristi.

“Da malo prodrmamo šaku, da promijenimo položaj, da postavimo neko ergonomsko pomagalo ispod korjena šake kada radimo. Kada primjetimo da su nam se prsti zamorili, jednostavno rad treba prekinuti”, preporučuje fizioterapeut Branko Vorkapić.

Ako bol ni poslije ovih savjeta ne prestane, potrebno je obratiti se ljekaru.

“Ako bol ne prestaje, ako dovodi do smanjenja senzibiliteta, odnosno, osjećaja za dodir, ako ne možemo predmet da uhvatimo rukama zbog bola i kada bol dugo traje, onda je operacija jedno od rješenja”, napominje doktorka Lukić Tankosić.