Kanjon Antilopa, Jugozaoadna Amerika

Kanjon Antilopa pripada grupi tzv. “slot”, prorez kanjona u Jugozapadnoj Americi. Nalazi se na teritoriji rezervata Navaho (Navajo) indijanaca, istočno od grada Page u Arizoni.

Ovaj kanjon se sastoji od dva odvojena slikovita dijela sa nazivima “Gornji kanjon” ili “Pukotina” i “Donji kanjon”, “The Corkscrew”.
Na navaho jeziku ime gornjeg kanjona je Tsé bighánílíní, što znači „mjesto gdje voda prolazi kroz stijene“, i donji kanjon “spiralni kameni lukovi”, navaho: “Hazdistazí”. Oba su pod lokalnom upravom Navaho naroda.
Kanjon Antilopa je nastao erozijom Navaho pješčare i uticajem rijeka i potoka, prvenstveno djelovanjem vodenih bujica kroz krečnjačko i pjeskovito zemljište, naročito za vrijeme monsunskih perioda. Bujice vode dodatno produbljuju uske kanale kanjona, a stijene postaju manje oštre, ocrtavajući nove karakteristične oblike u stijenama.
Gornji kanjon Antilopa
Gornji kanjon je nazvan „mjesto gde voda prolazi kroz stijene“ . Ovo geološko čudo staro je 190 miliona godina. Fascinantne vodene terase napravljene su od travertine (prirodni kamen rupičaste strukture). Turisti ga najčešće posjećuju iz dva razloga, prvo njegov ulaz i cjelokupna dužina su na površini Zemlje, a drugi je što su zraci sunčeve svjetlosti u kanjonu. Gornji kanjon je mnogo posjećeniji zbog pristupačnosti jer ne zahtjeva planinarske vještine.
Donji kanjon Antilopa
Donji kanjon je lociran nekoliko milja dalje. Manje je posjećen u odnosu na Gornji kanjon jer je nepristupačan i manje živopisan.
Прикажи превод