U toku dana žene bi u prosjeku trebalo da unesu između 1.500 i 2.000 kalorija, dok su za muškarce brojevi nešto veći i iznose od 2.500 do 2.700. Međutim, istraživanja su pokazala da se u vrijeme novogodišnjih praznika unese i tri puta veća količina hrane i pića.

Uprkos tome što ljekari upozoravaju da je prejedanje štetno po zdravlje, nije lako odoljeti primamljivoj trpezi. S druge strane, obilne gozbe prati i neumjereno konzumiranje pića, pa često dolazi i do opijanja, što svakako pravi dodatni posao ljekarima.

Praznici su sinonim za prejedanje, pogotovo kada nismo mogli nikuda da odemo da se proveselimo, da zaigramo, pa su se kalorije gomilale i digestivni trakt se opteretio.

Ističe da problem imaju i oni koji poste, pa tokom praznika prekinu post.

Kako izbjeći prejedanje?

Kada ujutru normalno počnemo da jedemo, nećemo preskakati doručak. Od osam sati ujutru, na svaka četiri sata, treba uzimati obrok. Tako može da se izbegne prejedanje. Treba izbegavati sodu bikarbonu i gazirana pića. Poželjno je uzeti čaj od matičnjaka ili kantariona, zeleni čaj za detoksikaciju, gutljaj po gutljaj, i pola sata posle jela zbog enzima i metabolizma

Kako znamo kada je dosta?

Sve što može da stane na dlan jeste jedan obrok. To je meso u veličini dlana, sarma, a pola sata posle jela treba popiti čaj. Treba imati samokontrolu, a to se uči.

Detoksikacija je proces čišćenje jetre, masna jetra je nefunkcionalna jetra i okidač je mnogih bolesti, čak i onih najgorih. Jedan dan treba biti potpuno na vodi, drugi dan na voću, treći na povrću, četvrti na proteinima, a uveče čaša soka od paradajza ili jedna banana.

Dodaje da doručak uvek treba početi žitaricama jer su one temelj ishrane, kasnije voćna užina, nikako krompir i meso, to traži više vremena za varenje hrane. Za aperitiv uvek nešto gorko jer to otvara apetit, a čašica alkoholnog pića je za opuštanje. Kasnije kao digestiv, posle obroka popiti čašu crnog vina, koje dobro deluje na kardiovaskularni sistem.

Naravno, alkohol ne treba da pređe u dio svakodnevne ishrane, već samo praznične.