Ljekari tvrde da pravilno disanje čuva zdravlje, a tijelo se rješava sedamdeset odsto toksina. Dobre tehnike disanja pomažu da se smanji bol, a takođe su lijek i protiv treme, a poboljšavaju i cirkulaciju.

Nepravilno disanje uzrokuje napor cijelog tijela jer ono mora preuzeti ulogu daha u detoksikaciji tijela. Disanje oslobađa tijelo i um od napetosti. Kad je tijelo pod stresom, kad smo uplašeni, zabrinuti ili ljuti, tijelo se stisne. Mišići se napnu, a disanje postaje pliće i tijelo ne dobija dovoljno kiseonika.

 

1. Pravilan položaj

Sjednite ravnih leđa, ali opušteno. Oslonite se o naslon stolice, a stopala neka budu na podu. Možete i leći i na taj način opustiti ruke i noge.

2. Tehnika

Zatvorite oči i fokusirajte se na to kako dah ulazi u vaše tijelo i kako izlazi iz njega. Osjetićete kako dah putuje tijelom, grudni koš se širi i stomak raste prema naprijed.

3. Pažnju usmjerite na dah

Ako vam um odluta, samo ga vratite nazad na dah.

4. Šta ako se um ne smiruje?

Um vam može i ne mora biti miran. Šta god da se dogodi, samo posmatrajte i nježno vraćajte pažnju na dah.

5. Kraj vježbe

Nakon desetak minuta (može i duže) polako otvorite oči. Ostanite mirni i posmatrajte senzacije koje se pojavljuju u tijelu.

Pravilno disanje za srećniji život

Beba u kolijevci diše mirno, duboko i ujednačeno. Svako dijete zna da diše. To je nešto što naprosto znamo. Naučnici, međutim, tvrde da to baš i nije sasvim tačno. Dvije trećine odraslih osoba vremenom izgubi ovu sposobnost. Umjesto iz stomaka, oni dišu iz grudi, zbog čeka se lako zamaraju i gube dah. Oni koji se bave jogom  ili pjevaju u horu znaju koliko zdravo i blagotvorno može da bude pravilno disanje. Potrebno je da naučite samo tri vježbe kako biste ovladali tehnikom pravilnog disanja. Imajte, međutim, na umu da je potrebna određena doza discipline pre nego što primijetite prve rezultate. Da biste zaista usvojili ovu tehniku neophodno je da radite ove vježbe nekoliko nedelja.

SMIRIVANJE

Ova vježba je osnova uspjeha. Najbolje je da je radite uveče u krevetu. Lezite na leđa, a šake stavite na donji stomak. Sada pet minuta dišite duboko i polako. Osjetite kako vam se stomak podiže i spušta. Pustite tijelo da samo pronađe ritam disanja, a vi vaš mir. Ovu vježbu možete da radite i dva puta dnevno u ležećem ili sjedećem položaju.

UPIJANJE ENERGIJE
Poslije nekoliko dana navići ćete se na duboko disanje iz stomaka. Na redu je sledeći korak: širenje grudnog koša. Stanite pravo, zauzmite blago raskoračeni stav, a noge u koljenima malo savijte. Sada lagano pružajte ruke prema plafonu, a dok to radite udišite vazduh. Zatim pustite ruke da padnu i pri tom brzo i glasno izdahnite. Na taj način ćete se brzo napuniti energijom. Uradite vježbu deset puta, dva puta dnevno.

BRZO NEUTRALISANJE STRESA

Udahnite duboko, osjetite kako vam se stomak podiže, a grudni koš širi. Sada ste “naoružani” da disanjem efikasno otjerate stres i ljutnju – svaki put kada osjetite potrebu za tim.
SOS trik: Pet puta udahnite duboko, a zatim izdahnite. Uživajte u osjećaju da zaista možete do kraja da izdahnete vazduh. Duboko, umirujuće disanje sada dolazi samo od sebe. Ova tehnika disanja snižava nivo hormona stresa u organizmu.