Ambasada Južne Koreje je Institutu za javno zdravlje Crne Gore isporučila 1.000 PCR testova na novi koronavirus doniranih od strane jedne korejske korporacije čime se na efikasan i solidaran način podržavaju napori Crne Gore u suzbijanju širenja koronavirusa i obezbjeđivanja optimalnog medicinskog zbrinjavanja oboljelih.

Ovim povodom su Ambasador Republike Koreje Če Hjong-ćan i Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša imali telefonski razgovor 17. juna.
Ambasador Če je tom prilikom pohvalio posvećene napore Vlade Crne Gore u borbi protiv novog korona virusa.
Naglasio je da je važno ostati na oprezu i blagovremeno odgovoriti na moguće sporadične slučajeve infekcije i izrazio nadu da će ova donacija pomoći ojačanju kapaciteta zdravstvenog sistema Crne Gore zarad bezbednosti i zdravlja njenih građana.
“U vremenima kada se sve države svijeta suočavaju sa jednim od najvećih izazova u modernoj istoriji, jako nam je drago da prijateljstvo i duh solidarnosti ne poznaju granice. Ambasada Republike Koreje, kroz svoje aktivnosti i kroz solidarnost korejskog naroda, još jednom je potvrdila da geografska udaljenost ne predstavlja prepreku
prijateljskim odnosima između dvije zemlje”, naveo je Mugoša.
Ova donacija je dobar primjer za sve gore navedeno, ali nije jedini pošto je Ambasada Republike Koreje odlučila da opredjeli humanitarnu pomoć Crnoj Gori u vrijednosti od 200.000 američkih dolara koja će biti dostavljena diplomatskim kanalima i koja će omogućiti dodatno unaprijeđenje i jačanje spremnosti Crne Gore u borbi sa koronavirusom.
Prijateljski čin Ambasade govori o tome da Crna Gora ima prijatelje širom svijeta, a da su dobri diplomatski odnosi ključ razvoja međudržavne saradnje te da humanost i empatija ne poznaju granice.
Izvor: CDM