Vladimir Joković, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, predložiće Vladi Crne Gore usvajanje odluke o stipendiranju studenata šumarstva, kako bi se ublažio nedostatak tog stručnog kadra u narednom periodu.

Joković je to najavio na sastanku koji je krajem prethodne sedmice održao sa odgovornim u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore, čije je sjedište u Pljevljima.

Joković je predložio da crnogorski studenti šumarstva dobiju stipendije u iznosu od 350 eura mjesečno, slično kao studenti veterine. Oba zanimanja su deficitarna.
Joković je predložio da se u što skorijem roku dostave imena crnogorskih studenata koji studiraju šumarski fakultet u zamljama regiona, kako bi im se obezbijedila stipendija u narednom periodu.
Cilj je da se na ovaj način podstaknu mladi ljudi da sve više upisuju šumarstvo, kao deficitarno zanimanje u Crnoj Gori, a koja je po šumskom bogatstvu treća zemlja u Evropi. Takođe, dogovoreno je da se što prije krene u izradu kadrovskog plana, nakon nedavno usvojenog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kako bi se prioriteno raspisali javni oglasi za popunu velikog broja trenutno upražnjenih, a neophodnih radnih mjesta i time ojačao dosadašnji kadar”, saopšteno je iz Uprave za šume.
Nedostatak stručnog kadra, ističu u Upravi, u značajnoj mjeri otežava obavljanje brojnih aktivnosti koje su ključne za uspješne poslove.
Crna Gora nema Šumarski fakultet.
Na nedostatak stručnog kadra u Upravi za šume upozoravali su još 2018, kada je urađena revizija Strategije razvoja šumarstva u Crnoj Gori. Ali do danas ništa nije urađeno na rješavanju tog problema.
I tada je predloženo da se problem nedostatka kadra riješi stipendiranjem studenata na fakultetima u regionu, ali i “uvozom” inženjera šumarstva.
U tom dokumentu se konstatuje da sa postojećim kadrom nije moguć adekvatan napredak drvne industrije.
Da je nedostatak šumarskog kadra jako izražen svjedoči i podatak da je radna grupa tada kao prelazno rješenje, predložila angažovanje inženjera šumarsta iz regiona.
”Pošto Crna Gora nema šumarski fakultet, za kadar visoke stručne spreme postoje dvije mogućnosti – stipendiranje dovoljnog broja studenata za šumarske studije u regionu i uvođenje šumarskog sadržaja u programe studija u Crnoj Gori koji se odnose na upravljanje prirodnim resursima, biologijom i zaštitom prirode. Na kratki rok, nužno je osigurati barem pet studenata šumarstva svake godine, a na duži rok bitan je i razvoj šumarske struke u naučnim i obrazovnim institucijama u zemlji”, piše u Strategiji.
U dokumentu se navodi da je prosječna starost zaposlenih u Upravi za šume preko 50 godina i da je slaba zainteresovanost za školovanje iz oblasti šumarstva.
Konstatuje se i da Srednja stručna škola u Beranama koja školuje šumarske tehničare nema dovoljno učenika.
”Za postojeći kadar treba osigurati formalnu i neformalnu edukaciju da bi mogao obavljati zadatke koji su predviđeni za njihova radna mjesta. Edukaciju treba planirati dugoročno, na osnovu programa kojeg priprema Uprava za šume, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Upravom za kadrove. Na toj osnovi, unutar kabineta direktora Uprave za šume, u saradnji sa Upravom za kadrove, pripremali bi se godišnji programi obrazovanja. Iako u Crnoj Gori ima takvih kadrova, u drvnoj industriji nedostaje kvalifikovanih stručnjaka i radnika iz područja drvoprerade, finalizacije proizvoda i dizajna, kao i prodaje”.
U Strategiji piše i da u preduzećima drvne industrije radi mali broj inženjera, a da je “najveći broj vlasnika postojećih privatnih preduzeća bez ikakvog stručnog obrazovanja” i da oni “nijesu u stanju da prepoznaju stvarne probleme zaostajanja razvoja svojih preduzeća”.
”Dugoročno je potrebno pripremiti program stručnog obrazovanja i razvoja kadrova u šumarstvu i drvnoj industriji. Savjetodavna služba u Upravi za šume je neformalno već uspostavljena, treneri savjetodavne službe su pohađali kurseve, ali je potrebno raditi na razvoju savjetodavnih aktivnosti na terenu”.
Izvor: vijesti.me