ulje, poskupljenje, Crna Gora

Potrošači neće odahnuti ni narednih sedmica jer su, prema najavama iz trgovačkih lanaca, poskupljenja, naročito ulja i povezanih proizvoda sa tom namirnicom, izvjesna. Razlog poskupljenja su više nabavne cijene, ali i rast vrijednosti nafte i derivata, te transporta, poručili su iz kompanije Voli. Iz Ministarstva za ekonomski razvoj za Radio Crne Gore najavljuju interventnu nabavku ukoliko se nastavi rast cijena osnovnih životnih namirnica. U Privrednoj komori smatraju da je rješenje u stimulisanju domaće proizvodnje.

Cijene u martu, u odnosu na decembar 2020. uvećane su prosječno 1,4 odsto, pokazuju podaci Monstata. Najviše je porasla cijena ulja, oko 30 procenata. Rasle su i cijene goriva, mlijeka, jaja, konditorskih i farmaceutskih proizvoda, mesa…
Razlog poskupljenja je, kaže za Radio Crne Gore potpredsjednica Privredne komore Nina Drakić, pad ekonomske aktivnosti, tražnje i međunarodne trgovine, ali i rast cijene nafte i derivata na globalnom tržištu. Drakić i u narednom periodu očekuje poskupljenja. Obrazlaže i zašto.
“Na zadržavanje postojećih, ali i rast cijena može uticati i to što su pojedine države najavile ograničavanje izvoza suncokreta i žitarica, a i duže trajanje niskih temperatura nego što je uobičajeno može uticati na uobičajenu proljećnju sjetvu i smanjenje robe”, navela je Drakić.
U kompaniji Voli navode da su veće cijene osnovnih životnih namirnica direktna posljedica povećanih nabavnih cijena za te proizvode. I u narednom periodu očekuju se veće cijene, naročito ulja i proizvoda čiji je osnovni sastojak ulje, dakle majoneza, margarina i slično. To je za Radio Crne Gore najavila PR Olivera Lakonić.
“S obzirom na to da su u našem lancu marketa kupljene zalihe ulja po nižim cijenama pri kraju, očekuje se rast cijena ne samo kod nas već na cijelom tržištu, jer se najavljuju i dalje nestabilne cijene koje se mijenjaju praktično na nedjeljnom nivou. Što se tiče ostalih namirnica i poskupljenja moram reći da su očekivana i da se isto dešava, ne samo kod nas već i u regionu. Za sada imamo najave da će ulje svakako biti skuplje, ali i drugih proizvoda od suncokreta npr. majoneza, margarin”, kazala je PR kompanije Voli.
Radio Crne Gore pitao je Ministarstvo za ekonomski razvoj da li Vlada priprema mjere kako bi se stabilizovale cijene osnovnih životnih namirnica.
“Ministarstvo ekonomskog razvoja analizira situaciju i ukoliko dođe do značajnijih poremećaja na tržištu iskoristićemo mogućnosti koje imamo shodno zakonskim propisima. Napominjemo da je Ministarstvo ekonomskog razvoja, u toku januara i u prvoj polovini februara, kroz proceduru predviđenu Planom interventnih nabavki u uslovima ozbiljnog poremećaja na tržištu, kontaktiralo sve lokalne samouprave u Crnoj Gori upitom o potrebama na njihovoj teritoriji upravo za jestivim uljem i brašnom. Opštine su nakon kontakata sa snabdjevačima odgovorile da u ovom trenutku nijesu potrebne intervencije”, naveli su.
Kako su dodali, za sada nema ozbiljnijih poremećaja na tržištu.
“Radi se o prolaznom trendu, odnosno uvjereni smo da će u doglednom periodu doći do nivelisanja cijena. U slučaju da se ipak pojavi potreba za intervencijom države, osnovni alat kojim raspolažemo je interventna nabavka roba u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama i njihovo puštanje na tržište kako bi se izbalansirale ponuda i potražnja i na taj način uticalo na nivo cijena”, saopšteno je Radiju Crne Gore iz Ministarstva za ekonomski razvoj.
Do stabilizacije cijena osnovnih životnih namirnica može se povećanjem proizvodnje domaće hrane, ali to, ističe Drakić, nije moguće u kratkom roku.
“I zbog toga treba raditi na podršci i povećanju konkurentnosti privrede i jačanju sposobnosti izvoza domaće privrede. Takođe, važno je privući strane investicije koje će doprinijeti zaokruživanju naše turističke ponude, ali i jačanju domaće proizvodnje i povezivanju domaćih sa sranim kompanijama”, naglasila je potpredsjednica PKCG.
Iz Saveza sindikata za Radio Crne Gore su ocijenili da u sadašnjem trenutku teške ekonomske, političke i zdravstvene krize nije moguće uticati na cijene iz uvoza, ali kako su istakli, na poskupljenja, ukoliko ima šansi, mogli bi intervenisati trgovački lanci sa manjim maržama, bar, kako su zaključili, do stabilizacije pandemije.
Izvor: RTCG