„Reprezentativna djela crnogorske moderne umjetnosti iz fonda JU ‘Muzeji i galerije’ Nikšić“ naziv je postavke koja će večeras biti otvorena u galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“ u 20 časova, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiċu i Septembarskih dana 2016.

Kako se navodi u najavi, postavku čini trideset djela istaknutih protagonista moderne i savremene umjetnosti u Crnoj Gori

“Mnoga djela iz ove zbirke mogla bi po prostorno-vremenskom kompleksu, u kojem su nastala, pripasti „jugoslovenskom umjetničkom prostoru“ da nije bilo objektivnog postojanja kulturno – istorijskih i umjetničkih specifičnosti unutar tog prostora, koje su ih determinisale kao crnogorsku umjetnost.

Cilj ove izložbe je da ukaže na ove specifičnosti kroz trideset djela najpoznatijih crnogorskih umjetnika a koja su iz kolekcije JU „Muzeji i galerije“ Nikšić”, zapisala je istoričarka umjetnosti Kristina Radović, koja je ujedno selektorka postavke. Organizator ovog događaja je JU „Muzeji i galerije“ Nikšić.