Beogradska firma Iskra promont, koja je bila zakupac nikšićke fabrike Metalac, izmirila je za oko 30 radnika dvije zaostale zarade.

Među angažovanim radnicima bilo je 19 bivših metalaca, kojima je ugovor o radu istekao početkom mjeseca pa su se morali, drugi put za posljednjih godinu, ponovo prijaviti na biro rada, piše Dan.

Predsjednik sindkata, Mijo Ćipranić, kazao je da im je zakupac isplatio plate za oktobar i novembar, a duguje im i povezivanje radnog staža od februara ove godine pa do isteka ugovora o radu koji su bili na određeno vrijeme.

“Iz Privrednog suda obećali su nam da će Iskra promont, kojoj ističe ugovor o zakupu, tu obavezu završiti do kraja godine. Nas 19 je trenutno na evidenciji za nezaposlene osobe i ne znamo kakav će biti naš dalji status, ali u januaru očekujemo da nam resorna ministarstva uplate ranije dogovorene otpremnine od po 10,7 hiljada EUR”, kazao je Ćipranić.

Metalac je u stečaju od novembra prošle godine.

Stečajna uprava je objavila šesti oglas za prodaju imovine fabrike po ukupnoj početnoj cijeni od 4,42 miliona EUR. Zaintereosvani prijave mogu dostavljati do 27. januara.