Veća isporuka citostatka ,,irinotekana“ koji se koristi za liječenje uznapredovalog raka debelog crijeva stigla je juče, a danas će biti distribuirana Kliničkom centru – kazali su Pobjedi iz Montefarma. 

 

Manja količina ovog lijeka stigla je krajem juna. U protekla dva tri mjeseca, kako je ranije saopštila direktorica Klničkog centra dr Ljiljana Radulović Institutu za onkologiju sporadično je nedostajao određeni broj citostatika a nestašica je trajala od sedam do 10 dana.

 

Po dolasku lijeka, pacijenti su ili pozvani da dobiju redovni ciklus ili im je predloženo da pozovu glavnog tehničara Medicinskog onkološkog centra za informacije o dolasku lijeka – rekla je ona ranije.

 

Citostatici ,,fluorouracil“ koji se koristi kod uznapredovalog karcinoma želudca, pankreasa, cerviksa, metastatskog raka dojke, kao i ,,docetaksel“ od 20 miligrama za pacijentkinje oboljele od raka dojke stigli su takođe krajem prošlog mjesca.

 

Iz Montefarma su tada rekli da je razlog nestašica ovih, ali i ostalih ljekova jednomjesečno budžetsko finansiranje.

 

Usvajanjem budžeta taj problem će biti riješen, kazali su iz ove apotekarske ustanove i istakli da je u toku sprovođenje tenderskih procedura u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

 

Oni ističu da trenutno nemaju većih i dužih nestašica, te da očekuju da će nakon raspisivanja tendera na pola godine njihove zalihe biti još stabilnije, a samim tim i snabdjevenost svih javnih zdravstvenih ustanova.

 

Iz Montefarma su rekli i da je potrošnja ljekova koji su se koristili za liječenje oboljelih od korona virusa, kao i za liječenje posljedica izazvanih ovim oboljenjem, prevazišla sve projekcije i neminovno je uticala na tržište medikamenata kao i na sveukupnu snabdjevenost.