Nakon što je crnogorska policija po treći put ove godine zabranila Prajd u Nikšiću, Intergrupa Evropskog parlamenta za LGBT prava, koja okuplja 150 poslanika Evropskog parlamenta, izdala je posebno saopštenje.

“Povorka koja je trebala da se održi 18. septembra 2015. godine, zabranjjena je zbog navodnog bezbjednosnog rizika. Pravoslavna crkva se mobilisala protiv povorke, dok su nacionalisti i fudbalski huligani prijetili ometanjem šetnje. Ranije šetnje u glavnom gradu, Podgorici, i Budvi su bile dobro zaštićene od strane policije”, navodi se u saopštenju.

Povodom zabrane prajda, oglasila se i poslanica Evropskog parlamenta i ko-predsjednica parlamentarne intergrupe o LGBT pravima, Ulrike Lunaček.

“Potpuno je neprihvatljivo da policija, po već treći put, zabranjuje povorku ponosa u Nikšiću. Crnogorske vlasti su pokazale svoju sposobnost da zaštite šetnje ponosa, i da su savršeno sposobne da postupe isto i u Nikšiću”.

Potpredsjednica LGBT intergrupe Tanja Fajon dodala je sledeće:

“Od svih zemalja koje su u procesu pridruživanja, Crna Gora je razvila najšire tijelo zakona i politike, s ciljem da zaštiti LGBTI lica od nasilja i diskriminacije. Međutim, ove su riječi bezvrijedne, ukoliko u praksi policija nije sposobna da zaštiti prava na okupljanje LGBT osoba. Ovo bi trebalo da igra veliku ulogu u pregovorima o pristupanju, i nadam se da će Komisija uzeti ovo u obzir u svom predstojećem izvještaju pridruživanja”.

Evropska Komisija će predstaviti svoj izvještaj o pristupanju sredinom oktobra.