JU Narodna Biblioteka Njegoš Nikšić

Interaktivna radionica ,,Cyberbullying- digitalno nasilje” u kojoj su učestvovale učenice JU OŠ ,,Luka Simonović pod mentorstvom Sandre Đukanović, profesorice engleskog jezika i Nade Orbović, profesorice tehnike i informatike, organizovana je danas u Dječijem Odjeljenju JU Narodna biblioteka ,,Njegoš” Nikšić.

Objašnjavajući da je digitalno nasilje korišćenje tehnologije s ciljem da se druga osoba uznemiri i povrijedi, učenice VIII razreda JU OŠ ,,Luka Simonović” Petra Brković, Lara Lemajić, Ena Radoičić, Helena Vojvodić, Ksenija Blagojević, Vasilisa Jovićević, Đurđina Vulanović, Anđela Jovović i Natalija Urošević su svojim performansom, igrokazom, prezentacijom i dijalogom ukazali da iako je digitalna komunikacija svakodnevni vid komunikacije među učenicima, potrebno je pojasniti da digitalno nasilje može ostaviti ozbiljne emotivne, psihičke i socijalne posljedice kojima su izloženi mladi. Uz poruku da korištenje interneta može imati pozitivan uticaj na cjelokupan razvoj mladih čime se stiču neophodne digitalne vještine, učenice apeluju da mladima nedostaju vještine konstruktivnog korišćenja interneta. U fokusu radionice bilo je riječi i o zaštiti od potencijalnih rizika i nasilja na internetu, mjerama i adekvatnom reagovanju usljed uznemiravajućih, uvredljivih poruka, poziva, lažnog predstavljanja, ismijavanja, neprimjerenih komentara, distribucije fotografija i krađe lozinki. Podršku ovoj radionici pružili su učenici VII, VIII i IX razreda JU OŠ ,, Ratko Žarić” u pratnji profesorice Ane Kandić koji su aktivno učestvovali i sarađivali odgovarajući na istraživačke zadatke. Glavni cilj ove aktivnosti, koja je izvedena na engleskom jeziku, je unapređenje komunikativnih vještina i upoznavanje roditelja i učenika sa postojanjem i stepenom zastupljenosti sajber maltretiranja među učenicima osnovnoškolskog uzrasta uz apel da se učenicima, nastavnicima i roditeljima poveća svijest o novim oblicima nasilja i rizicima koji nastaju usljed porasta upotrebe digitalnih uređaja i interneta. Namjera ove radionice, kako navode kreatorke ovog projekta, Sandra Đukanović i Nada Orbović, je prenošenje znanja i vještina pomoću kojih će se nasilje spriječiti, kao i preporuke za djecu i odrasle za bezbjedno korišćenje digitalnih uređaja i interneta.
Interaktivnoj tribini su pored mentorki Sandre Đukanović, Nade Orbović, Ane Kandić, prisustvovali učenici i pedagogica JU OŠ ,,Luka Simonović” Ana Lalović. Ovaj događaj je dio martovskog repertoara Nikšićka kulturna scena 2023, koji JU Narodna biblioteka organizuje u saradnji sa Opštinom Nikšić.