Uprava za inspekcijske poslove, kazne, sedmice,

Inspekcije Uprave za inspekcijske poslove tokom prethodne dvije sedmice obavile su 6.012 kontrola poštovanja važećih epidemioloških mjera i izdale 14 prekršajnih naloga u vrijednosti od 13,9 hiljada eura.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UiP) kazali su da je tokom kontrola utvrđeno 12 nepravilnosti.

„Najčešće utvrđene nepravilnosti su se odnosile na sjedenje za stolom većeg broja gostiju od dozvoljenog, nepridržavanje propisane udaljenosti između stolova, nenošenje zaštitnih maski od strane osoblja, neobezbjeđivanje propisane distance između gostiju“, navodi se u saopštenju.

Nepravilnosti su se, kako se dodaje, odnosile i na nepoštovanje mjere zabrane rada, nepoštovanje Rješenja o samoizolaciji, nekorišćenje propisane zaštitne opreme od zaposlenih.

 

 

Iz UIP su kazali da je tokom posljednje dvije sedmice izdato 14 prekršajnih naloga u vrijednosti od 13,9 hiljada eura.

„Pokrenut je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka gdje su uočene veće nepravilnosti, pa je traženo od suda da odredi visinu kazne“, kaže se u saopštenju.

Iz UIP su podsjetili da inspektor na licu mjesta može izreći samo minimalan iznos kazne, dok za veće prekršaje može pokrenuti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Oni su apelovali na građane i poslovne subjekte da poštuju važeće mjere, radi što bržeg vraćanja u redovno stanje.

Kako su naveli, kazne zbog nepoštovanja mjera nijesu male.

„Za fizičko lice 100 do dvije hiljade eura, od dvije do 20 hiljada eura za pravno lice i 200 do dvije hiljade eura za odgovorno lice u pravnom licu, za preduzetnika 350 do šest hiljada eura”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Mina