Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda apelovala je na Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da u što kraćem roku informiše javnost na koji način će se ostvarivati pravo na besplatne udžbenike za osnovce i o početku školske godine.

U dopisu upućenom ministarki Vesni Bratić, podsjeća se da je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, nakon usvojenih Izmjena i dopuna, propisano da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu, na teret budžeta države, ima svaki učenik.
Navodi se da bliže uslove, pravila i postupak nabavke i dodjele, kao i način korišćenja ovog prava utvrđuje organ državne uprave nadležan za poslove prosvjete uz saglasnost Vlade.
„Imajući to u vidu i činjenicu da se zakon primjenjuje od školske 2021/2022 godine, za koju je blagovremeno objavljen Školski kalendar, kao i da se roditelji interesuju o tome, potrebno je da u što kraćem roku informišete djecu, njihove roditelje i cjelokupnu javnost na koji način će se ovo pravo ostvarivati“, kaže se u apelu institucije Zaštitnika.
Ombudsman je pozvao Ministarstvo, da imajući u vidu cjelokupnu situaciju, posebnu pažnju posveti načinu organizacije početka školske godine.
„I s tim u vezi, blagovrememo infromiše djecu i roditelje kako bi se omogućio kvalitetan početak školske 2021/2022 godine“, zaključuje se u dopisu.
Izvor: Mina