Inflacija

 

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu su u odnosu na jul u prosjeku bile više 1,7 odsto, pokazuju podaci Monstata.
Potrošačke cijene u avgustu su u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 8,6 odsto. Kako navode, najveći uticaj inflacije je bio na cijene stvari potrebnih za motorna vozila, pa na meso i ostale prehrambene artikle.
Potrošačke cijene su u periodu od januara do avgusta, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku više 10,1 odsto.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u avgustu je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama prevoz 3,9 odsto, odjeća i obuća 2,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,2 odsto, restorani i hoteli 1,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,7 odsto, rekreacija i kultura 1,3 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, zdravlje 0,3 odsto i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.
Pad cijena zabilježen je u grupi ostala dobra i usluge, 0,3 odsto, dok se cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.