Doc. dr Ilija Moric, profesor Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate u oblasti umjetničkog i stručnog rada. Moric je istakao da ovo priznanje jasno pokazuje da UCG ulaže napor u razvoj novih kadrova, a posebno mladih istraživača.

U svojim naučnim radovima Moric se bavio oblašću sezonskog zapošljavanja, kao i istraživanjem uticaja i značaja sezonskih radnika na performanse preduzeća. Takođe, analizirao je i ulogu lokalne zajednice u razvoju kulturnog turizma u Crnoj Gori. Njegova istraživanja tokom 2021. godine su bila obilježena važnim međunarodnim projektima iz oblasti tzv. plave ekonomije, dualnog obrazovanja i kulturnog turizma.
Kako ističe, najveći izazovi u postizanju rezultata odnosili su se na situaciju izazvanu koronavirsom, ali ih je to sve podstaklo da unaprijede sopstvene kompetencije vezane za upotrebu online alata u istraživanju.
„U nadi da će objektivne okolnosti biti povoljnije, takođe bih želio da moje aktivnosti budu vezane za uspješan nastavak započetih projekata kao i dalje jačanje istraživačkog tima na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo. Naime, kako dugujem veliku zahvalnost koleginicama prof. dr Sanji Peković i prof. dr Đurđici Perović za podršku u mojem radu, tako želim da slične mogućnosti obezbjedimo nekim novim generacijama istraživača“, zaključuje Moric.