bolnica

Dva državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji su u Herceg Novom boravili od 1. do 3. juna i za koje se utvrdilo da su pozitivni na koronavirus, ostvarali su tad kontakt sa pet osoba koje su podvrgnute testiranju. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) su saopštili da su rezultati laboratorijskih analiza koji su završeni rano jutros kod tri najbliža kontakata bili negativni, dok će obrada preostala dva biti završena tokom dana.

“Kontakti (ukupno pet) koje su oboljeli ostvarili tokom boravka u Crnoj Gori su identifikovani, po uobičajenom protokolu stavljeni u samoizolaciju i uzorkovani radi laboratorijske obrade zbog sumnje na moguću izloženost novom koronavirusu. Trenutno, niko od kontakata ni 9 dana nakon moguće izloženosti nema simptome respiratorne infekcije. Rezultati laboratorijskih analiza koji su završeni rano jutros kod tri najbliža kontakata, bili su negativni, dok će obrada preostala 2 biti završena tokom dana. Svi kontakti ostaju u strogoj samoizolaciji do isteka perioda inkubacije od 14 dana kada će biti ponovo laboratorijski obrađeni”, saopštili su iz IJZ-a.
Kako se navodi u saopštenju, lokalna epidemiološka služba Doma zdravlja Herceg Novi je 10. juna, kroz mehanizam prekogranične saradnje i razmjene informacija, dobila obavještenje od epidemiološke službe DZ Trebinje, da je tokom dana dobijen pozitivan PCR nalaz uzet iz uzorka pacijentiknje iz opštine Trebinje koja je sa svojim sinom (oboje državljani BiH) boravila u Herceg Novom, u svom stanu, u periodu između 1. i 3. juna.
“Epidemiološkim istraživanjem i razmjenom informacija rekonstruisano je kretanje oboljelih prije, tokom i nakon boravka u Crnoj Gori. Prema dostupnim podacima, indeksni slučaj je sin koji je prije dolaska u BiH i Crnu Goru, boravio u Beogradu gdje je, u periodu dok je bio na putu, potvrđeno oboljevanje među ostalim članovima porodice koji nisu putovali niti dolazili u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.
Kako dodaju, opisana situacija niti je neuobičajena niti neočekivana posebno imajući u vidu sva saznanja o novom koronavirusu i učestalosti asimptomatskih nosilaca virusa.
“Bez obzira što dokazanih slučajeva obolijevanja nemamo gotovo 40 dana, Institut i sve lokalne epidemiološke službe će i dalje nastaviti sa intenzivnim aktivnim epidemiološkim nadzorom, traganjem za mogućim slučajevima infekcije i epidemiološkom obradom svih sumnjivih slučajeva”, zaključuju iz IJZ-a.