mladi niksica

127 bivših radnika Boksita koji su se penzionisali krajem 2014. godine a nijesu dobili otpremnine spremni su na proteste, ukoliko ih do kraja nedjelje premijer Duško Marković ili potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ne prime na razgovor.

Kako su kazali Vijestima spremni su na danonoćne proteste u Podgorici.

“Nama nije Podgorica kao kapovcima preko praga, niti imamo finansijskih sredstava da idemo svaki dan tamo da protestujemo. Kada odemo nećemo se vratii dok ne ostvarimo naše zahtjeve. Tražimo iste otpremnine kolike prime i radnici KAP-a”, poručio je Ismet Hodžić.

Radivoje Knežević je podsjetio da su mu tokom prošle godine Valentina Šćepanović, savjetnica bivšeg premijera Mila Đukanovića i ministar ekonomije Vladimir Kavarić obećali da će postojeći zakon biti promijenjen i da će pravo na otpremnine steći radnici Boksita, KAP-a, plužinske Fabrike elektroda, Kovačnice i Montavar Metalca.

“Samo nam je ministar Kavarić rekao da se ne slaže sa visinom otpremnina i da Crna Gora nema dovoljno para da isplati otpremnine po projektovanim iznosima već da to može biti maksimalno 8.000 eura po radniku”, kazao je Knežević.

Otpremnine koje su rudari tražili kretale su se od šest do 13,5 hiljada eura. Knežević tvrdi da mu je Kavarić tada kazao da će dobiti iste otpremnine kao i radnici KAP-a.

“26.decembra Vlada daje saopštenje u kome se pominju samo radnici KAP-a. Ista je vlast u Crnj Gori, samo su se neki ministri promijenili, vjerujemo da će ispuniti obećanje”, kazao je Knežević.

On je istakao da u Crnoj Gori ne bi smjele da postoje povlašćene firme, niti penzioneri prvog i drugog reda, već da bi svi trebalo da imaju ista prava.

Hodžić je podsjetio da su oni jedini radnici Boksita koji su otišli u penziju bez centa nadoknade.