Istraživanje nevladine organizacije Juventas otkriva da u Crnoj Gori tri četvrtine građana smatra da LGBT osobama ne treba omogućiti pravo na brak, kao i da im ne treba dozvoliti usvajanje djece, prenosi cdm.me.

„ Nije dovoljno da predstavnici civilnog sektiora i mediji govore o pravima LGBT zajednice, već je sada sazrelo vrijeme da od svih političkih partija dobijemo podršku“, istakla je izvršna direktorica NVO Juventas Ivana Vujović.

Vujović je na panel diskusiji „Pravo na porodicu“ kazala da gotovo tri četvrtine građana dijeli mišljenje da LGBT osobama ne treba omogućiti pravo na brak.

„Polovina ispitanika je stavova da nije prihvatljivo da se pripadnicima LGBT populacije, na osnovu zajedničkog života sa partnerom, omogućavaju prava koja imaju muškarci i žene po osnovu registrovanih zajednica. I pored diskriminatoskih stavova, 60 odsto građana smatra da se LGBT prava poštuju u našoj državi. Većina građana smatra da se Povorka ponosa organizuje da bi se provocirala većina, a taj događaj djelimično ili u potpunosti podržava 13 odsto stanovništva. Pravo na brak i pravo na usvajanje djece kod LGBT parova češće negiraju oni koji se izjašnjavaju kao vjernici nego oni koji navode da to nijesu“, navela je Vujović, ističući da polovina građana, smatra da prava LGBT osoba nisu ugrožena,a tri četvrtine da LGBT osobama ne treba dozvoliti usvajanje djece.

Prema riječima predstavnice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Barbare Rotovnik, raznolikost nas spaja, uprkos našim razlikama.

„Jednakost svih građana bez obzira na pol, godine, nacionalnost, rasu, fizičke ili mentalne nemogućnosti, vjerska ili politička uvjerenja, ili seksualnu orjentaciju, centralne su vrijednosti kojima moramo težiti i poštovati“, poručila je Rotovnik.

Iz tog razloga, kako je istakla, diskriminacija u odnosu na seksualnu orjentaciju ne smije biti tolerisana.

„Poštujući ovo, Ugovor o funkcionisanju EU, konkretno član 19, omogućava toj evropskoj zajednici da postavi zakondavstvo boreći se protiv diskriminacije zasnovane na rodnoj i seksualnoj orjentaciji“, navela je Rotovnik.

Ona je ukazala da smjernice EU za promociju i zaštitu pridruživanja svih ljudskih prava od LGBT osoba, koje je usvojio Savjet Evrope 2003. godine, kažu da LGBTI osobe imaju ista prava kao i sve ostale osobe. „Nijedno novo ljudsko pravo nije stvoreno za njih, i nijedno im ne smije biti uskraćeno“.

Predsjednik Upravnog odbora LGBTIQ Asocijacije Queer Montenegro Danijel Kalezić konstatovao je da potreba za pravnim prepoznavanjem istopolnih zajednica nije nešto što samo hoće LGBTIQ osobe u ovom vremenu, već nešto što je „dio našeg identiteta u istoriji Crne Gore, a o čemu se ne zna dovoljno“.

Prema njegovim riječima, ono što će za LGBT zajednicu donijeti promjenu u životima jeste što će živjeti dostojanstvenije.

„Samim tim što nemamo ogroman set prava koje će ovaj zakon donijeti, čini da mi ne možemo osjećati ljudi koji žive dostojanstveno i stalno živimo sa tim da nas zakon, sitem, kompletna pravna regulativa postavlja u poziciju građan drugog reda“, zaključio je Kalezić.

Istraživanje „Stavovi o LGBT zajednici“ sprovedeno je u septembru na uzorku od 816 punoljetnih građana, u okviru projekta „Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“ koji sprovodi Juventas u partnerstvu sa Queer Montenegrom i Instututom za pravne studije, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.