mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom,

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh biće održan 18. februara i trajaće sve dok ne bude izabran patrijarh, a vjerovatno će biti održan u kripti Hrama svetog Save, rekao je mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom, navodeći da se u izbor za patrijaha našlo čak 30 kandidata.

On, međutim, napominje da će konačna odluka o tome gdje će Sabor biti održan biti donijeta 10. februara.
“Na sjednici Sinoda smo raspravljali o tome, pošto su epidemiološki uslovi drugačiji nego inače”, pojašnjava mitriopolit Hrizostom i dodaje da su moguće tri lokacije za održavanje sabora – dva mjesta u patrijaršiji gdje je do sada održavan Sabor ili u kripti što bi bilo prvi put do sada.
Mitropolit vjeruje da će novi patrijarh biti izabran istog dana, a kako objašnjava, izbor dolazi poslije tri mjeseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.
Održavanje Sabora bi se moglo dovesti u pitanje, po riječima Hrizostoma, jedino u slučaju pogoršane zdravstvene situacije što bi spriječilo veći broj arhijereja da dođu.
Kada je riječ o proceduri izbora patrijarha, kaže, da prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, pa se izabrana imena stavljaju na klir ili u jevanđelje, a jednu od tri koverte sa imenom izabranog patrijarha bira monah iz nekog manastira, a njegovo ime će biti poznato 10-og. februara.
Do sada su su to bili monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine kada su bira birani patrijarha Pavle i patrijarh Irinej.
“Crkva je to učinila da bi se zaštitila od eventualnih uticaja stranih faktora i drugih necrkvenih faktora tadašnjeg režima u izboru patrijarha Srpske pravoslavne crkve”, objašnjava on i naglašava da je uloga patrijarha u srpskom društvu velika jer je srpski patrijarh simbol jedinstva srpske crkve koja se zato i zove autokefalna.
Podsjetio je da se patrijarh ustoličava u Sabornoj crkvi u Beogradu drugi ili treći dan po izboru.
Na pitanje hoće li novi patrijarh biti ustoličen i u Pećkoj patrijaršiji kao je to bilo uobičajno, mitropolit kaže da hoće.
Upitan da prokomentariše spekulacije da postoji lobiranje među vladikama za izbor patrijarha, kaže, da je čuo za to.
“To su spekulacije, ali sigurno je da arhereji razgovaraju o izboru novog patrijarha.Ne bih rekao da su to klanovi. I treba da postoji diskusija ko bi trebalo da bude patrijarh. U našoj crkvi nije tradicija da bilo ko ističe kandidaruru, to ne postoji. Arhijereji će kroz svoje razgovore, promišljanja, prosuđivanja dati svoje predloge”, navodi mitroplit Hrizostom.
Kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.
“Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti”, navodi on.
Izvor: Agencije