Naučni istraživač i autor publikacije “Udar groma” Radivoje Vuković kazao je da u Crnoj Gori od gromova strada između troje i petoro ljudi, dok je povrijeđenih mnogo više. Problem je, ukazuje, što se posljedicama i fenomenom groma u Crnoj Gori malo bavimo.

Vuković je ukazao na važnost preventivnih mjera.

“U Crnoj Gori od udara groma strada između troje i petoro ljudi godišnje, dok povrijeđenih, sa trajnim posljedicama po tkivo i mišiće, i stresom mnogo više. Ovim se u Crnoj Gori malo bavimo, ali u svijetu je poznata informacija da svake minute udari na stotine gromova, koji pričinjavaju materijalnu štetu i odnose ljudske živote”, rekao je Vuković u Jutarnjem programu TVCG.

Apeluje na preventivne mjere, kako bi se ovaj prirodni fenomen ozbiljno shvatio.

“Jun, jul i avgust su najinteresantniji i najubojiti. Grom uvijek nastupa čak i iz vedra neba. U slučaju grmljavine moramo se skloniti na sigurno mjesto. Sa stokom posebno, naročito ovce jer one proizvode veliki elektricitet”, rekao je Vuković.

Ne stradaju, kaže, samo životinje, već ljudi, vodotoci, šumski resursi.

“Ne mogu piromani da zapale cijelu šumu. Gromovi udaraju visoko. Borovi su idealna podloga za paljenje. Mi nažalost nemamo ljude koji to prate u Nacionalnim parkovima”, ispričao je Vuković.

Podsjećamo, pedesetogodišnjem domaćinu iz bjelopoljskog planinskog sela Gorice, Cvetku Vukoviću, grom je prije nekoliko dana prepolovio stado ovaca.

Izvor: RTCG