ulice Čikaga ,međunarodni praznik rada,

Praznik rada se slavi 1. maja kao međunarodni praznik radničkog pokreta. Porijeklo ovog praznika vodi od 1.maja 1886. godine kada su stotine hiljada radnika izašli na ulice Čikaga da bi zahtjevali opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana. Tada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osam njih je osuđeno na smrt.

Pitali smo građane da li i kako obilježavaju Međunarodni praznik rada?
“Obilježavam prvi maj, obično sa društvom organizujem roštilj pored rijeke. Svake godine se okupljamo i družimo”, rekao nam je Stefan.
Za razliku od Stefana, Marija je imala drugačiji stav.
“Iskrena da budem to mi je dan kao i svaki drugi. Slobodne dane u oči prvog maja pokušavam da iskoristim na najbolje mogući način” kroz osmijeh nam je rekla Marija.
Grupa mlađe populacije dala nam je
vrlo zanimljiv odgovor.
“Proslavljamo taj dan tako što zajedno palimo gume. Ovo nam je treća godina zaredom. Vremenom će ovo postati i tradicija za naše društvo”, rekli su oni.
Iako se prethodnih godina apelovalo da je paljenje guma zabranjeno, pojedinci ne mare oko toga.
“Zabranjeno je mnogo šta u našoj državi pa se radi. Smatramo da od paljenja guma se ne stvara neka velika šteta. Uostalom to traje dva sata godišnje, nama predstavlja neku zanimaciju”, kazali su Ivan i Luka.
Ima i onih koji ne obraćaju pažnju na praznik.
“Zaista ne slavim prvi maj niti mi taj datum nešto u životu predstavlja, jednostavno dan kao i svaki drugi. Najbolje od svega je što se par dana neće raditi pa ću imati malo više vremena i da odmorim, ali i da izađem sa društvom”, rekao je Petar.
S.T.