Sljedeći samit UNESCO-a u Rijadu će biti težak za Crnu Goru, i postoje saznanja da će Durmitor biti stavljen na crvenu listu, a da će i Kotor izgubiti svoje zvanje značajnog kulturno-istorijskog područja i to je poraz naše države, poručio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. Ovo je kazao na konferenciji “Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive”.

Kazao je da Crna Gora ne smije da dozvoli da se UNESCO odrekne Durmitora, a da je trenutna situacija alarmantna.

“Umjesto da UNESCO na svoju listu dodaje područja naše države mi smo došli u veoma težak položaj, treba da se borimo i spašavamo zvanja koja imamo” kazao je Gazdić.

Kaže i da je porazno što nam vojska i policija brane prirodu.

“Brane je od nas samih. Rijeke i jezera su nam puna smeća, eksploatacija šljunka je ogromna. Ipak uradili smo i nešto dobro: imamo zaštićena morska područja, urađene su revizije zaštićenih područja… Očistili smo neke od najopasnijih ekoloških crnih tačaka, a eko volonteri su se uspjeli izboriti sa ilegalnom eksploatacijom šljunka. Ušli smo u rat protiv šumske mafije ali je potrebno samo da struka bude u funkciji zaštite prirode, a ne kapitala i investitora”, istakao je Gazdić.

Kazao je da naredna četiri dana organizuju naučni skup u Plavu i Gusinju, jer je taj dio naše države nepravedno zapostavljen.

Na tom skupu, ističe Gazdić biće riječi o najvećim problemima sa kojima se država susrijeće u pogledu očuvanja životne sredine. On je istakao da je do sada samo rađeno na “gašenju ekološke ideje” koja je bila naša razvojna šansa.

“Umjesto da pratimo zdravu ideju ponavljali smo tuđe greške. Najvažnija naša grana a to je turizam je ugrožen zbog prirode koja je devastirana” kazao je Gazdić.

Izvor: RTCG