Monografijom „Dukljanski knez Sveti Vladimir 970-1016“ nove generacije će dobiti cjelovit pregled značajnog dijela našeg državnog identiteta, kazao je ministar kulture, Pavle Goranović sinoć na prezentaciji monografije koja je bila organizovana u galeriji „Nikola I“ u Nikšiću, prenosi CDM.

Monografija „Dukljanski knez Sveti Vladimir“ objavljena je uz podršku Ministarstva kulture, u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore sa Fondacijom „Sveti Petar Cetinjski“.

“Ova monografija je bogata dragocjenim hagiografskim i književnim prilozima, kao i likovnim prikazima sveca i državnika, kneza Vladimira, pa time čini jedno kompletno djelo, važno kako za nas danas, tako i za one kojima u nasljedstvo ostavljamo obavezu čuvanja od zaborava našeg nematerijalnog nasljeđa i svjedočanstava o izvorima postojanja” kazao je ministar Goranović.

Istakao je da je Knez Vladimir Dukljanski simbol najvećih civilizacijskih vrijednosti vjerske i etničke tolerantnosti i sloge, čiji kult već vjekovima baštine pripadnici različitih religija.

„Vjerujem da je u ovome najveća moć i duhovno bogatstvo Crne Gore”, kazao je minister Goranović, dodavši takođe da Vladimir Dukljanski svojim djelom i uzornim životnim tokom predstavlja značajnu istorijsku smjernicu u razvoju i očuvanju crnogorskog identiteta.

Na prezentaciji je govorio i akademik Sreten Perović, kao i direktor Fondacije ”Sveti Petar Cetinjski”, Dragoljub Drago Rašović.

Prije promocije monografije otvorena je izložba „Kult Svetog Vladimira Dukljanskog 1016-2016“.

D.D.