Galić: Svje mjere ostaju na snazi, i Ulcinj u lokdaunu

„Posebne mjere zaštite koje važe za opštine Budva, Tivat i Herceg Novi uvode se i za opštinu Ulcinj“, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Istakao je da sve aktuelne mjere ostaju na snazi.
„Napominjem da gdje god je moguće u državnim organima i privatnim preduzećima da se organizuje rad na daljinu“, rekao je Galić.
Zbog smanjenja gužvi prilikom izdavanja doznaka i dozvola, biće prekid rada prvostepenih ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječije zaštite u centrima za socijalni rad do 24. marta.
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojovićva kazala je da proces vkcinacije teče po planu, ali da je opterećenost zdravstvenog sistema na visokom nivou, pa je povećan kapacitet za kovid za pacijente.
“U Kliničkom centru je formirano 30 postelja za kovid pacijente, a isto toliko je omogućeno i u Opštoj bolnici Nikšić. U kotorskoj i barskoj bolnici u završnoj fazi je ugradnja kiseoničnih stanica”.
Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio je da sprovođenja mjera najbitnija stvar u ovom trenutku.
Kazao je da je pandemija koronavirusa finansijski i ekonomski problem. “I zdravlje i ekonomija – ne možemo da biramo jedno od to dvoje, mora oboje da se desi”, dodao je on.
Dosad je, kako je kazao, bilo izgovora da kapaciteti nisu dovoljni, da nema dovoljno ljudstva… “Kao ministar obećavam da tih izgovora više ne može da bude”, poručio je Spajić.
On je podržao inicijativu ministarke Borovinić Bojović za povećanje zarada u zdravstvu.
“Kao prva mjera treba da se desi jednokratna isplata svim radnicima direktno uključenim u borbu protiv kovida od 250 eura. U martu će da se isplati taj novac, tako da možete računati na to. Znamo da je to minorna stvar i da neće značiti toliko, ali je poruka da Vlada misli na vas. Znamo koliko je teško zdravstvenim radnicima i želimo da znaju da je cijela Vlada potpuno uz njih”, istakao je.
Država će, kako je rekao, morati da pokaže da kontroliše situaciju, ali građani moraju odgovorno djelovati i preduzeti odgovornost na nivou pojedinca.
“Svaki pojedinac, uključujući mene i premijera treba da svojim primjerom pokaže ozbiljnost situacije”, kazao je Spajić, dodavši da je optimista “da ćemo do ljeta imati riješen problem”.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović kazao je da je, u cilju bolje kontrole sprovođenja propisanih mjera, Vlada juče odlučila da pooštri kontrolu njihovih sproovođenja.
„To ćemo uraditi uz pomoć pripadnika policije, z.aposlenih u Upravi za inspekcijske poslove i Vojske Crne Gore. Prvi tim činiće predstavnici Uprave policije koji će sprovoditi kontrolu vani: nošenje maske, distance, opominjaće građane i kažnajveće nesavjesne građane. Drugi tim činiće predstavnici UIP-a kontrole sprovođenja mjera u zatvorenom prostoru – javnim ustanovama, privrednim subjektima. Posebno će kontrolisati prostori koje koriste privredni subjekti. Treći tim činiće predstavnici Vojske koji će biti raspoređeni u najkritničnijim gradovima, imaće punktove gdje će moći da daju građanima maske i zaštitnu opremu, savjetuju ih i opominju da poštuju mjere“, poručio je on.