IJZ, Igor Galić, mjere, koronavirus

Direktor Instituta za javno zdravljr dr Igor Galić kazao je da je epidemiološka situacija složena i da to potvrđuju podaci o broju oboljelih i umrlih.

„Prosječan broj oboljelih je u prethodnooj nedjelji je 558, ukupan broj preminulih je 64“, rekao je Galić na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja i IJZ-a.
Prema njegovim riječima, lokalna transmisija je izražena i u porastu.
Što se tiče pojašnjenja mjera, Galić je kazao da se rad prodavnica obuće, odjeće, tehnike i slično, produžio sa 18 do 20 sati.
Galić je rekao da striktno pridržavanje mjera daje rezultate.
„Mjere koje su juče donešene odnose se na stope četrnaestodnevne incidecije na 100.000 stanovnika. Zato je odlučeno da se nove mjere odnose na gradove gdje incidencija preko 800 na 100.000 stanovnika“, objasnio je Galić.
On je saopštio da je već 13 odsto populacije zaraženo ili je prebolovalo koronavirus.
“Da bismo mogli reći da kontrolišemo epidemiju odnos mora biti 5%, trenutno je između 25 i 30% i to govori o tome koliko i u stvari ne kontrolišemo epidemiju”, dodao je Galić.
Na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da stranci mogu slobodno da se kreću između opština, Galić je kazao da stranci moraju na ulasku u državu pokazati vaučer, dokument sa razlogom zbog kojeg dolaze u Crnu Goru.
„Lokalna transmisija je problem. Pokušavaju se razbiti velika okupljanja koja su veliki epidemiološki rizik“, kazao je Galić.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić kazao je da je sugestija policiji bila da se spriječe nepotrebna putovanja.
Upitan zašto su odlučili da mjere traju samo sedam dana, Galić je kazao da struka uvijek preporučuje da mjere traju 14 dana, ali da su nove mjere samo nastavak prethodnih.
„Mjere bi trebalo da pokažu građanima ozbiljnost situacija i da odjednom uvođenje mnogo mjera rigoroznih ne budu preveliki šok za građane“, dodao je on.
Galić je kazao da nemaju podatak da li je bilo slučajeva zaražavanja virusom nakon vakcinacije.
Upitani šta će ljudi koji nijesu ugovorom vezani za rad, Bajić je kazao da uvijek postoji mogućnost da se sa MUP-om ili opštinskim timovima nađe rješenje. I cilj je da se obeshrabe nepotrebna putovanja.
Na pitanje da li tačno da su Bar i Ulcinj ostali bez terapije za kovid pacijente, Bajić je rekao da se stanje u bolnicama prati i da imaju razvijenu informatičku platformu koja prati potraživanje ljekova.
Na pitanje gdje se nalazi oprema za privremene kovid bolnice koju je prethodna vlast kupila za 80.000 eura, Bajić je rekao da nije upoznat sa situacijom.
„Znam da je oprema koja je stigla u Crnu Goru distribuirana“, naveo je Bajić.