Francuski jezik, koji se koristi u službenoj upotrebi u evropskim institucijama, treba da bude zastupljeniji u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde, Zorana Pažina sa novoimenovanom ambasadorkom Francuske u Podgorici, Kristin Tudik, prenosi RTCG.

Sastanku je prisustvovao i direktor Francuskog institute, Žan-Žak Forte.

“Tudik, Forte i Pažin saglasili su se da francuski jezik, kao jezik koji se koristi u službenoj upotrebi u evropskim institucijama, treba da bude zastupljeniji u Crnoj Gori, pa su dogovorili dalju saradnju kako bi državni službenici unaprijedili znanje istog”, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kako se navodi, Pažin je čestitao Tudik stupanje na novu dužnost.

On je ocijenio da su bilateralni odnosi Crne Gore i Francuske veoma kvalitetni i svestrani i zahvalio se na podršci koju Francuska kontinuirano pruža reformskim procesima u Crnoj Gori.

Pažin je, kako se navodi, istakao da je vladavina prava prioritet u Crnoj Gori i da zbog toga je u proteklom periodu zaokružen normativno pravni okvir, a sada slijedi sprovođenje tih zakona.

“U tom dijelu, ministar je posebno naglasio značaj saradnje ministarstava pravde dvije države i predložio saradnju kroz projekte na poljima izvršenja krivičnih sankcija, probacije, upotrebe sistema elektronskog praćenja osuđenih lica i izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetnim licima”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tudik je, kako se navodi, iskoristila priliku da čestita Ministarstvu na sveobuhvatnim reformama, iskazavši zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima dviju država.

Ona je naglasila spremnost Francuske da podrži dalje približavanje Crne Gore NATO-u i Evropskoj uniji.
Ambasadorka je naglasila punu podršku Francuske u daljem radu i poručila da će se dobra saradnja u narednom periodu nastaviti.

“Istakla je da proces ratifikacije Pristupnog protokola za članstvo Crne Gore u NATO u Francuskoj teče bez teškoća i u skladu sa planiranom dinamikom”, dodaje se u saopštenju.

D.A.