Ministar prosvjete Damir Šehović saopštio je da su četiri fakulteta prilagođena osobama sa invaliditetom, i najavio da će tokom ljeta OSI biti prilagođena i dva resursna centra u Podgorici.
OSI su prilagođeni Građevinski i Pravni fakultet u Podgorici, Filozofski fakultet u Nikšiću, te Fakultet za turizam i hotelijerstvo iz Kotora.

Te visokoobrazovne ustanove su adaptirane kroz aktivnosti HERIC projekta, a vrijednost projekta je 233.000 eura, prenosi RTCG.

To je danas saopštio Šehović, nakon obilaska završenih radova na ovim fakultetima.

Šehović je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, razgovarao i sa dekanima Pravnog i Građevinskog fakulteta, Velimirom Rakočevićem i Srđom Aleksićem. Tom prilikom je rekao da je oko 107 obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori prilagođen pristup OSI.

“Od ukupne ugovorene vrijednosti, na Filozofskom fakultetu Nikšić izvedeni su radovi od preko 113.000 eura. Na Građevinskom fakultetu u Podgorici izvedeni su radovi od preko 54.000 eura, a na Pravnom od skoro 39.000 eura. Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru izvedeni su radovi od skoro 28.000 eura”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Šehović je rekao da pristup OSI objektima ne smije biti pitanje nečije dobre volje.

“To što je riječ o kompleksnim i finansijski zahtjevnim aktivnostima, ni najmanje nas ne amnestira od obaveza. U tom smislu, ni današnji obilazak ne vidim kao nešto čime se treba posebno hvaliti, već kao događaj sa koga javnosti treba poslati poruku da svi moramo raditi mnogo više i mnogo bolje, kako bismo pokazali da kad kažemo ‘ista prava za sve’, to zaista i mislimo”, rekao je Šehović.

Dekan Građevinskog fakulteta u Podgorici Srđa Aleksić rekao je da je resor prosvjete tu ostanovu prepoznalo “kao kariku na koju treba obratiti pažnju”.

Velimir Rakočević, dekan Pravnog fakulteta, govorio je o značaju projekta za tu visokoškolsku ustanovu, naglasivši da je taj fakultet gotovo čitavu literaturu ima u elektronskom obliku, učinivši je time mnogo dostupnijom, ali i lakšom za korišćenje osobama sa invaliditetom.