Igrani film „Pusta zemlja“ crnogorskog režisera Gojka Kastratovića biće prikazan veceras u 20:30 sati u sali Nikšićkog pozorišta.

Organizatori ovog događaja su JU Nikšićko pozorište i Crnogorska kinoteka, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
Projekcija igranog filma „Pusta zemlja“ je uvod u majsko izdanje „Kultopisa“, koji će u organizaciji „Zahumlja“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, biti upriličen u sali Nikšićkog pozorišta, u petak, 26. maja, sa početkom u 20h. Gost Kultopisa je režiser navedenog filmskog projekta Gojko Kastratović, a moderator je Andro Martinović, crnogorski režiser.
Film „Pusta zemlja“ je nastao u produkciji TV Titograd, 1980. godine, po istoimenoj noveli Mihaila Lalića. Uloge tumače: Veljko Mandić, Boro Begović, Petar Tomas, Žarko Vujović, … Scenograf je Boško Odalović, a muziku je uradio kompozitor Boro Tamindžić. Laboratorijska obrada je povjerena Jadran filmu iz Zagreba, a prikazivanje je omogućila Crnogorska kinoteka.
Božo Koprivica, esejista i dramski kritičar, 2015. godine, o ovom filmu je, između ostalog napisao: „Zaseok Sjeverna bio je partizanski. Uprkos četničkim zločinima jedan dio pođe u Četvrtu proletersku, a drugi u terenski bataljon. Ostali su samo Otaš Nedić, partizanski odbornik i brat mu Sretko, koji je nekako želio da sačuva, da odloži odlazak u partizane, sina Momčila, dijete od petnaest godina. Sretko je imao poveliko imanje i hvatao ga je strah da mu ne ostane pusta zemlja… Otac je ubjeđivao sina da će i oni krenuti: ‘Čim zasijemo njivu na Kulini i ono malo krčevine u Tusti zasadimo krompirom. Grijeh je da ostane zemlja neobrađena, da ne ostane pusta…’ “.
Gojko Kastratović, je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, odsjeku za filmsku i TV organizaciju. Radio je kao režiser i direktor proizvodnje programa u TV Titograd, a bio je i umjetnički direktor Avala filma u Beogradu. Osnivač je i prvi direktor Crnogorske kinoteke. Član je Matice crnogorske i Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade za 2014. godinu.
Ulaz je slobodan.