Festival gitare u Nikšiću ispratilo preko 450 000 ljudi
Za dvije najznačajnije i najdugovječnije gitarske manifestaciji u Crnoj Gori – Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu i Nikšić guitar festival –godina 2020. bila je izuzetno uspješna uprkos svim izazovima i promjenama uslovljenim pandemijom. Činjenica da su oba festivala realizovana putem online platformi, omogućila je širokom auditorijumu da isprati sve što se gotovo u kontinuitetu odvijalo od maja do kraja decembra ove godine. Ukupan broj ljudi koji je putem interneta ispratio sva festivalska dešavanja iznosi 433.655, čemu se mogu dodati i nekolike desetine hiljada gledalaca koji su glavna dešavanja pratili na kanalima RTCG i TVNK.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivatu, održano krajem maja i početkom juna, okupilo je 101 takmičara iz 26 zemalja svijeta, i to iz: Meksika, Japana, Turske, Izraela, Tajlanda, Jermenije, Rusije, Italije, Portugala, Norveške, Čilea, Španije, Francuske, Njemačke, USA, Ukrajine, Poljske, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Albanije Srbije, Hrvatske, Kosova, Slovenije i naravno Crne Gore. U trenutku kada je završen, bio je to jedini crnogorski festival koji nije odložen ili otkazan usljed novonastale epidemiološke situacije. Takmičari su se nadmetali u nekoliko kategorija, uključujući i profesionalnu čiji je pobjednik poljski gitarista Marcin Kužniar postao nova mlada EuroStrings zvijezda.

Nešto kasnije, krajem avgusta, održano je i jubilarno 15. izdanje Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću u okviru kog su održana tri koncerta regionalnih i svjetskih umjetnika. Diva sevdalinki Amira Medunjanin otvorila je festival sa gitaristom Boškom Jovićem i publici priredila emotivno veče sevdalinki i tradicionalne muzike sa naših prostora. Sa internacionalne scene ove godine gošća festivala bila je španska umjetnica Anabel Montensinos, trenutno jedna od vodećih figura u svijetu klasične gitare. Festival je zatvorio Miroslav Tadić, omiljen našoj publici, nastupivši sa svojom višegodišnjom saradnicom, američkom violinistkinjom i pjevačicom Ivet Holcvart.
Potom je održan nastavak programa tivatskog takmičenja, u okviru kog su priređeni online koncerti uspješnih mladih gitarista Evrope, među kojima su: Mateuš Kovalski (Poljska), Bruno Pino Mateo (Španija), Pavel Štajdl (Češka), Jonas Egholm (Danska), Pablo Menendez (Španija).
Posebno važan i ove godine bio je pedagoški segment programa koji je podrazumijevao online masteklasove sa renomiranim svjetskim gitaristima koji su radili sa našim mladim umjetnicima. Za naše mlade talente to je bilo od krucijalnog značaja, budući da su upravo kroz prateće časove velikih umjetnika i sami dobili priliku za unaprjeđenjem njihove umjetničke, ali i pedagoške karijere.
Organizatori ovih eminentnih gitarskih događaja su NVO „Anagastum” i Muzički centar Crne Gore, uz podršku doskorašnjeg Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Nikšić i Centra za kulturu Tivat. Događaji su u javećoj mjeri ko-finansirani iz budžeta EU programa Kreativna Evropa, budući je festival od 2017. godine dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative. Platforma predstavlja partnerstvo sedamnaest gitarskih festivala Evrope fokusiranih na davanje podrške protoku mladih talenata i ostvarivanju doprinosa razvoju dinamične i raznovrsne evropske scene klasične gitare, koja odražava zajedničke vrijednosti, preokupacije i izazove 21. vijeka.
Svi programski sadržaji mogu se pogledati na facebook stranici i youtube kanalu festivala.