Fakultet za Crnogorski jezik i književnost – Cetinje i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića organizuju dva programa u Nikšiću:
16. maja u 19 sati
Predavanje na temu PERCEPCIJA RUSKE AGRESIJE NA UKRAJINU U CRNOGORSKOJ JAVNOSTI održaće Anatolij Demeščuk, istoričar i sekretar Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori
31. maja u 19 sati
Tribinu JAVNA KOMUNIKACIJA I MANIPULACIJA na kojoj će govoriti Radoje Cerović, Aleksandra Radoman-Kovačević, Jelena Šušanj i Anđela Milović. Uvodno obraćanje u ime organizatora imaće Radovan Raco Mijanović
Svi programi održavaju se u Hotelu „Onogošt“.
Programi koje FCJK i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića realizuju u maju nastavak su dobrih rezultata ostvarenih u minulih pet mjeseci u tom gradu. Ukratko, realizovani su ovi programi:
akademska tribina „U spomen na Mirka Kovača“ tokom koje je doktorandica Sanja Vojinović održala predavanje o Kovačevu djelu. O Mirku Kovaču i mjestu Nikšića u njegovu opusu govorio je publicista i književnik Maksim Vujačić.
promocija knjige engleskoga teoretičara Terija Igltona Marksizam i književna kritika. O knjizi su govorili Jasmina Nikčević, Dragana Erjavšek, Andrijana Mijušković i prevodilac knjige Goran Drinčić.
akademska tribina „Ukrajinsko-crnogorske veze kroz istoriju“ na kojoj su govorili Anatolij Demeščuk, Ljudmila Vasiljeva, Vukota Vukotić, Maksim Vujačić, Sanja Orlandić te Radovan Raco Mijanović.
akademska tribina „Položaj kulture u savremenom crnogorskom društvu“ na kojoj su govorili Jasmina Nikčević, Vasko Raičević, Ivan Radojičić, Dragana Tripković.
akademska tribina „Mirku Banjeviću u čast“ na kojoj su govorili Sofija Kalezić, Dragana Kršenković-Brković, Obrad Nenezić, Dragana Erjavšek i Andrijana Mijušković.
akademsku tribinu „Status intelektualca u crnogorskome društvu“. Učestvovali su Vukić Pulević, Radovan Damjanović, Marija Krivokapić, Milan Marković te Radovan Raco Mijanović.