Prvenstvo u Osijeku je prvi šampionat Evrope u svim streljačkim disciplinama u 21. vijeku, tek drugo zajedničko takmičenje od starta evropskih šampionata 1971. godine. EP je trebalo biti održano u Finskoj, ali domaćini su bili prinuđeni da otkažu prvenstvo. Osijek je ranije bio određen za domaćina šampionata malokalibarskim oružjem i u letećim metama, a posle otkazivanja Finaca, prihvatio je i organizaciju EP vazdušnim pištoljem i puškom.

Da su se evropski strijelci uželjeli takmičenja posle duge pauze, govori i podatak da je na listama prijavljenih učesnika bio 1.201 takmičar iz 56 zemalja. Među njima, i 12 reprezentativaca Streljačkog saveza Crne Gore, devet “puškaša/pištoljaša” i tri “trapaša” čija su takmičenja na programu početkom juna. EP u Osijeku je prvo veliko međunarodno takmičenje na kome je naša reprezentacija u disciplinama vazdušnog oružja učestvovala posle EP u Vroclavu, održanog u februaru i martu 2020. godine.
Svi učesnici su morali poštovati strogi zdravstveni protokol, uobičajen za velika takmičenja u vrijeme pandemije koronavirusa. Testiranja su na svakih 48 časova, a ulazak na strelišta je dozvoljen samo sportistima i trenerima koji tog dana imaju takmičenja ili treninge. Takmičenja u disciplinama vazdušnim oružjem organizovana su u dvorani „Gradski vrt“, a u ostalim disciplinama (uključujući trap) na strelištu „Pampas”.
Seniorska takmičenja, za koja su prijavljeni naši strijelci, održana su juče, pojedinačnim takmičenjima vazdušnim oružjem. U disciplini vazdušni pištolj 10m predstavljali su nas Stanislav Bošković, Lazar Vujošević, Jovana Popović, Jelena Pantović i Ivona Bulatović, a u disciplini vazdušna puška 10m, Miloš Božović, Miljan Dević, Anđela Miličković i Darika Bulatović. Svi puškaši su donijeli po jedan, veoma vrijedan mqs skor za Crnu Goru.
Naši predstavnici su pucali u skladu sa svojim realnim mogućnostima- neki su podbacili u odnosu na ranije prikazano, neki bili standardni, a neki potvrdili svoje najbolje rezultate u sezoni.
Pištoljaši- Bošković je “upucao” 553 kruga, Vujošević 2 kruga više; debitantkinja Bulatović 529, Pantovićeva 538 i konačno Popovićeva 549 krugova, krug manje od mqs-a.
Puškaši- solidni i Božović sa 618,8 i Miličkovićeva sa 614,2 bodova , dok su Dević sa 610,2 i Bulatovićeva sa 608,3 bili u rangu svojih najboljih rezultata sezone. Od ogromne je važnosti bilo ovo takmičenje za naše strijelce- u takmičarskom smislu da “izmjere” svoje mogućnosti , ali i da shvate realno stanje stvari i kvalitet koji postoji na evropskoj streljačkoj sceni. Od njih zavisi šta će iz ovog iskustva naučiti, sigurno je da predstoji dosta posla i velike mogućnosti za promjene i napredovanje.
Što se tiče osvojenih medalja u vazdušnim disciplinama, kod puškaša je Ištvan Peni (HUN) uspio odbraniti zlato osvojeno prošle godine na EP u Vroclavu u vrlo izjednačenoj borbi sa Sergejom Rihterom (ISR). Obojica su finale završila s identičnim rezultatom – 251,3 bod i postigli novi evropski rekord. O zlatu je odlučivalo raspucavanje u kojem je Peni je bio bolji i osvojio titulu. Vladimir Maslenjikov (RUS), prvi u kvalifikacijama sa 631,8 bodova, osvojio je bronzu. Kod žena u ovoj disciplini, 18-ogodišnja Osean Muler (FRA) je novim juniorskim rekordom i potvrdom seniorskog rekorda finala osvojila zlato i kvotu za OI. Belgijanka Džesi Kaps je osvojila srebro (u kvalifikacijama je bila šesta i pucala 628,5 -lični rekord , koji je do tada bio 619,9), a Sofija Ćekarelo (ITA) je bila treća.
Iznenadjujući je bio rasplet kod pištoljaša. Zlato je osvojio Slovak Juraj Tuzinski ispred Vadima Mukhametjanova (RUS) i Robina Valtera (GER), dok su bez medalja ostali Artem Černusov i Oleh Omlečuk koji je bio najbolji u kvalifikacijama. Kod žena, još veće iznenadjenje – Njemica Karina Vimer je na svom drugom EP osvojila zlato i kvotu za svoju zemlju, ispred najbolje u kvalifikacijama, Vitaline Batsaraškine (RUS) i Selin Gobervil (FRA). ECH Osijek r-p