Budi odgovoran

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano šest primjedbi, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

U proceduri su pritužbe da igraonica The playroom u Beranama i prodavnica suvomesnatih proizvoda na zelenoj pijaci u Baru rade na crno, kao i da se u barskom restoranu Cvijo nelegalno služi domaća rakija.
Evidentirana je i primjedba na nelegalno nuđenje usluga šminkanja preko društvenih mreža, ali je u odgovoru na prijavu navedeno da ona nije potpuna, zbog čega nije moguće obaviti inspekcijski nadzor.
Građani su se ove sedmice žalili i na odlaganje šuta i rupe na putu.
Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.
Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.
Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.
Izvor Mina