ijz, korona, novi slučajevi

Evropska unija (EU) donirala je crnogorskom Institutu za javno zdravlje (IJZ) aparat za masovno PCR testiranje, a donaciju je, tokom posjete Institutu, uručila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, fon der Lajen je, sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, danas obišla IJZ.

Aparat je nabavljen putem tendera koji je raspisala Delegacija EU u Crnoj Gori, kazali su iz Vlade, dodajući da ukupna vrijednost donacije sa testovima i potrošnim materijalom iznosi 659.994 EUR. Fon der Lajen i Krivokapić su, sa direktorom IJZ Igorom Galićem, obišli laboratoriju za molekularnu dijagnostiku u kojoj se nalazi aparat, koji je, kako su rekli iz Vlade, prvi te vrste u Crnoj Gori. Iz Vlade su naveli da aparat, za razliku od dosadašnjeg načina rada, u potpunosti automatizuje i integriše proces testiranja, od primarnog uzorka do izdavanja rezultata.

“Krivokapić se zahvalio na značajnoj donaciji, apostrofirajući činjenicu da je EU najveći donator i investitor u Crnoj Gori”, rekli su iz Vlade.

 

Izvor: Mina